Pemogok lapar 12 tahun cipta rekod
Irom dibawa ke mahkamah untuk dibicarakan.
 
MANIPUR - Seorang wanita nekad meneruskan mogok lapar yang dilakukan sejak 12 tahun lalu, sekali gus mencipta rekod mogok paling lama selepas tidak berpuas hati dengan akta Kuasa Khas Angkatan Tentera yang memberi kebebasan membunuh.

Staunch protest: Irom Sharmila (centre) is on a hunger strike which has lasted 12 years, in protest against a draconian law which afflicts her state

Irom Sharmila, 40, yang kini berada dalam tahanan masih enggan menghentikan tindakannya itu walaupun dipaksa makan dua kali sehari melalui saluran tiub, juga tidak mengosok gigi pada masa sama.

Unrelenting: Shamila says she has not starved herself for 12 years only to relent before her demand is met
 

Aktivis hak asasi manusia berkata, Irom mula mogok lapar kerana berang selepas menyaksikan 10 orang awam ditembak mati oleh tentera bersenjata Assam pada  2000 di Malom.

"Akibat daripada insiden itu, Irom mengalami trauma melampau hingga menyebabkan beliau nekad membunuh diri lalu dipenjara setahun angkara tindakkannya itu," katanya.


Locked away: Sharmila is kept in a guarded hospital because she refuses to eat and drink
 

Menurutnya, Irom kini berada dalam keadaan lemah dan sukar melakukan pergerakan hingga terpaksa dibantu oleh pegawai penjara.

Ketua aktivis mendedahkan, insiden tercetus apabila berlaku perselisihan faham antara anggota keselamatan dengan pemberontak Manipur.  - Mail Online