Breaking News

Saturday, May 4, 2013

PRU13: HARI PENENTUAN


 
13.2 juta pengundi pilih tampuk pemerintahan

Hari ini pengundi akan membuat pilihan pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) untuk menentukan tampuk pemerintahan negara bagi tempoh lima tahun selepas 15 hari parti yang bertanding berkempen. 

Kira-kira 13.2 juta pengundi, termasuk 2.3 juta pengundi baru akan membuat pilihan antara Barisan Nasional (BN) yang mempunyai rekod tidak pernah kalah sejak pilihan raya pertama pada 1959 dan memerintah negara selama 55 tahun dan pakatan pembangkang PAS-PKR-DAP. 

Sebanyak 222 kerusi Parlimen menjadi rebutan 579 calon pelbagai parti dan calon bebas, manakala 1,321 lagi calon merebut 505 kerusi DUN di semua negeri kecuali Sarawak yang mengadakan pilihan raya negeri dua tahun lalu.

BN bertanding di 221 kerusi parlimen, manakala pembangkang meletakkan calon di semua kerusi untuk menentukan parti yang berjaya menawan Putrajaya dan siapa bakal dipilih sebagai Perdana Menteri. BN tidak bertanding Parlimen Pasir Mas, Kelantan kerana calonnya tidak menyerahkan borang penamaan calon.

Sebelum Parlimen dibubarkan pada 4 April lalu, BN menguasai 137 kerusi diikuti DAP (29 kerusi), PAS dan PKR masing-masing 23 kerusi serta Parti Maju Sabah (SAPP) dua kerusi. Enam lagi ahli parlimen bebas daripada Semenanjung selepas keluar daripada pakatan pembangkang dan dua lagi dari Sabah keluar daripada BN dan menyokong pembangkang.

Untuk menang dengan majoriti mudah, mana-mana parti perlu mendapat sekurang-kurangnya 112 kerusi atau 148 kerusi bagi mencatatkan kemenangan dua pertiga.
 

Dapat mandat penuh

Najib yang mahu mendapatkan mandat penuh sebagai Perdana Menteri kali ini yakin, BN bukan saja akan kembali memerintah, malah mampu mencapai kemenangan dua pertiga dengan sehingga 160 kerusi bagi membentuk kerajaan lebih kukuh.

Namun, Anwar yang kali pertama bertanding PRU dalam cubaannya untuk menjadi Perdana Menteri selepas dipecat daripada UMNO pada 1998 juga yakin mampu membuat kejutan kali ini dengan menang sehingga 125 kerusi selepas berjaya menyekat kemenangan dua pertiga BN pada PRU 2008.

Bagaimanapun, kebanyakan pemerhati politik meramalkan Anwar dan pakatan pembangkang tidak mampu menyaingi rekod cemerlang BN dan kewibawaan Najib yang dilihat mendapat sokongan majoriti pengundi.

Sementara itu, perebutan di peringkat DUN juga dijangka menarik kerana peluang BN merampas kembali Kedah dan Selangor lebih cerah berikutan sambutan pengundi, selain kegagalan pembangkang mentadbir negeri berkenaan sejak lima tahun lalu.

BN juga dikatakan mampu melakukan kejutan di Kelantan yang diperintah PAS sejak PRU 1990 atau sekurang-kurangnya memberikan saingan dengan mengurangkan majoriti kerusi PAS dan PKR.

Tambah kerusi

Bagaimanapun, pemerhati meramalkan BN sukar menembusi Pulau Pinang yang diketuai DAP. Namun, BN yakin mampu menambah kerusi berikutan kebangkitan rakyat yang tidak selesa dengan corak pentadbiran DAP, terutama Ketua Menterinya, Lim Guan Eng.

Perak juga bakal menyaksikan saingan sengit kerana BN hanya mempunyai perbezaan tiga kerusi selepas tiga ADUN, masing-masing dua daripada PKR dan seorang DAP keluar pakatan pembangkang pada 2009 dan menyatakan sokongan kepada BN. 


 Source

3 comments:

 1. Assalam,
  Alhamdulillah dah selesai pagi tadi..

  ReplyDelete
 2. Tengah menunggu nunggu ni Raudzah.....

  ReplyDelete
 3. Wasalam BUNDA...tahniah Bunda coz jadi salah sorang rakyat Malaysia yang bertanggungjawab..

  Dah selesaikan OKje...

  ReplyDelete

Designed By