8 Gambar Set Makanan Mewah Raja Patalia Yang Di Lelong Pada Harga RM9.38 juta

on Friday, July 5, 2013

Satu set perkakasan makanan yang dikurniakan oleh bekas Maharaja Patalia telah dilelong oleh sebuah firma lelongan pada harga AS$3 juta (RM9.58 juta) di London kelmarin. Mak aiii..mahalnya!!!

Big polish: The Maharaja Of Patiala's banqueting service, set to fetch up to £1.5million, is part of the £18million Exceptional Sale at Christie's
Setiap keping set perkakas itu datang dengan corak skrol dan corak haiwan.

Set perkakasan seberat hampir 500 kilogram itu telah ditempah dari London sebagai penghargaan atas lawatan selama tiga hari keluarga diraja England yang berakhir dengan jamuan yang indah pada 24 Februari 1922.

Shining honour: The dining set was commissioned by the Maharaja Bhupinder Singh in 1922 to pay homage to Prince Edward, Prince of Wales' royal tour of India
Setiap set mewah ini dipisahkan oleh pisau.
The Maharaja Of Patiala's banqueting serviceThe Maharaja Of Patiala's banqueting service
Setiap keping set makanan yang indah itu mempunyai salutan perak yang mempunyai hiasan rumit

Ia dikurniakan oleh Maharaja Bhupinder Singh kepada Putera Wales, King Edward VIII sempena lawatan beliau ke Patiala pada tahun 1922.

Fine dining: The 1.400 banqueting service is laid out in front of 'Hannibal Crossing The Alps on an Elephant' by Nicolas Poussin at Christie's
Di antara 1400 keping
Gilded palates: Although the service was made in honour of the then Prince Edward's royal tour of India, it is unclear if he ever ate on it
Guest of honour?
Big dinner: A table has been laid with the Maharaja of Patiala's banqueting service to show it in all its glory
Set Meja Makan yang lengkap
Extravagant master: The gilded set was not considered an unexpected move by the Maharaja, who also owned the first aircraft in India, has ten wives and commissioned a necklace made up of 2,930 diamonds
Terdapat pelbagai jenis ukiran yang diukir dalam bentuk senjata, mahkota dan pelbagai huruf

p/s: Mewahnya, itu baru set makanan ya..

Ranking: 5

11 comments:

  1. paling gemak sungguh..kaya2 kaya dunia namanya

    ReplyDelete
  2. Memang dasyat! terserlah kemewahannya...tapi kalau letak mee goreng, rasanya tetap mee goreng juge...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul jugakkan BM..mee goreng tetap mee..he..he

      Delete
  3. makk aaiihh..set makan je tu..blum lagi makanannya mewah macam mana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. teruja jugak nak tahu apa yang ada kat dalam pinngan tukan mimie..

      Delete
  4. PERGHHH.. kalau set makan un berjuta2.. rumah dia pastiii lagi mahal..uhuk3.. >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. sudah pasti aisya...istana dia orang mesti gempakkan..

      Delete
  5. Walau macamana mewah pun set makanan tu mesti dia tak enjoy makan kan...

    ReplyDelete
  6. kalau barang mewah...semewah rasa gembira di hati dia..baru bess idup..

    ReplyDelete

Langgan artikel Percuma via feed Follow @https://twitter.com/bspj88 di twitter Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free!
 
© Blog Santai All Rights Reserved