13 Fakta Menarik Mengenai Proton

on Thursday, August 15, 2013

13 Fakta Menarik Mengenai Proton

PROTON (singkatan dari Perusahaan Otomobil Nasional) adalah merupakan pengeluar kereta nasional Malaysia pertama yang tubuhkan pada tahun 1983 atas inisiatif Tun Dr Mahathir Mohammad. Awalnya Proton menggunakan teknologi Mitsubishi, dari Jepun. Setelah hampir 30 tahun beroperasi, Proton kini boleh berbangga kerana telah mangaplikasikan teknologi dalam negara. Antara Modelnya yang paling popular adalah Proton Wira serta Proton Exora.

Walaupun sudah hampir 30 tahun beroperasi, kita pasti ramai yang masih belum mengetahui apa keistimewaan Proton berbanding kereta lain.  So today, kita nak share kat sini 13 Fakta Menarik Mengenai Proton. Not bad actually and kita sebagai rakyat Malaysia sepatutnya berbangga tau...

1. Proton adalah satu-satunya pembuat kereta di Asia yang lulus ANCAP Australia dengan penarafan 5 bintang
   
2. Proton dan Honda bekerjasama dari segi teknologi untuk pengeluaran produk baru
 https://says-dot-my-production.s3.amazonaws.com/says_news_remix/story_element/image/520bc1e21744fe652d0031d7/e75bf17e-3c9e-4ae7-a6c4-4b5d58faa4ad.jpeg

 3. Terdapat pemilik kereta Proton di 25 buah negara di dunia
http://coolstuffcdn.com/share/my/3294/3944020
  Nak tau negara mana? Klik Sini k

4. Egpt Mempunyai Proton Persona Kelab Peminat Terbesar

Klik Sini Untuk Details k

5. Miss Australia telah menjadi duta Proton sejak 2009
 https://says-dot-my-production.s3.amazonaws.com/says_news_remix/story_element/image/520c34fb1744fe215101aa08/89649d5d-c897-4baf-866f-ff95547430b2.jpeg
 6. Pada bulan Julai 2013, Proton mencatatkan masa terpantas dalam sejarah untuk "Malaysian Touring Class Kereta" (MTC) perlumbaan kereta, mendahului Honda dan Mazda dengan masa 2:39 minit

 
7. Proton adalah satu-satunya pasukan yang memenangi 7 anugerah kejohanan dalam setahun pada Kejohanan Rali Asia Pasifik
 
Klik Sini Untuk Details k

   8. Proton Impian digunakan oleh Polis UK dalam Humberside, bersebelahan dengan Lexus IS-F cruiser
https://says-dot-my-production.s3.amazonaws.com/says_news_remix/story_element/image/520babe11744fe292f007d76/661fc5a2-e9c1-45aa-ad4e-37990686e783.jpeg
9. Semua model kereta baru Proton menggunakan kejuruteraan Lotus
10. Di Asia Tenggara, Proton adalah satu-satunya pengeluar 'sepenuhnya' yang mereka bentuk, membangunkan dan mengeluarkan kereta kita sendiri

   

Klik Sini Untuk Details k

11. Harga kereta Proton di seluruh dunia ditentukan oleh cukai import kenderaan di negara masing-masing
https://says-dot-my-production.s3.amazonaws.com/says_news_remix/story_element/image/520bc9451744fe652d00a179/1f6d75be-08f3-47cc-bf3d-f8ecc94a325b.jpeg
Klik Sini Untuk Details k

 12. Proton adalah satu-satunya pasukan yang memenangi tempat pertama dan kedua dalam Sepang 1000km Endurance Race 2012
https://says-dot-my-production.s3.amazonaws.com/says_news_remix/story_element/image/520c3a821744fe4a4d00c3ee/d96b5549-0c2d-4c39-95c3-44bd361ffaf3.jpeg 
Klik Sini Untuk Details k


13. Proton telah menjalankan ujian air panas dan sejuk melampau di Oman padang pasir dan Utara dan Selatan Poland!!
https://says-dot-my-production.s3.amazonaws.com/says_news_remix/story_element/image/520babe11744fe292f007d7b/fd2a79d0-1296-4825-965b-5106421b5e88.jpeg
Ranking: 5

12 comments:

  1. wah menarik ni, thanks for sharing, tak pernah terfikir pun tentang fakta Proton ni...he he he...

    ReplyDelete
  2. Semoga proton akan terus maju dan menghasilkan kereta yang bermutu dan berkualiti mengikut kehendak pengguna disamping harga yang berpatutan untuk rakyat negara ini.

    ReplyDelete
  3. wow malaysia patut berbangga :) negara fae pulak jadi importer je :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa ALLAH one day..Brunai pun akan ada kereta sendiri..

      Delete
  4. bangga sebagai pengguna kereta jenama proton

    ReplyDelete
  5. Wow.. Rakyat Malaysia harus berbngga dgn produk sendiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exactly Maria...kita harus banggakan..

      Delete
  6. Menarik.. apa pun proton mmg terbaik dlm kadar penjimatan minyak & harga spareparts nya. Sy masih simpan proton wira, 1st kereta yg dibeli tahun 97 & masih elok sehingga kini.. mmg x terfikir nk jual pun.. bnyk kenangan. Syabas Proton!. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai yang guna waja actually..rasanya quality pun not badkan..

      Delete

Langgan artikel Percuma via feed Follow @https://twitter.com/bspj88 di twitter Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free!
 
© Blog Santai All Rights Reserved