Breaking News

Wednesday, August 21, 2013

Awas: Batal Lesen Jika Tak Bayar Saman

http://2.bp.blogspot.com/-T12kCqnhkAI/T2ubaSPBlNI/AAAAAAAABno/j13BPXwjRFI/s1600/cara+cek+saman+polis.jpg
Polis & Saman Berpisah Tiada

Batal Lesen Tak Bayar Saman

Kalau PTPTN nak guna CRISS pada yang ingkar bayar pinjaman, Polis pula akan membatalkan lesen pemandu yang enggan melunaskan saman. Wah dua-dua guna strategy yang sama untuk collect hutang ya. Habislah duit raya macam ni...

Menurut Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar tindakan ini akan dilaksanakan dalam tempoh terdekat kerana ramai pemandu yang enggan melunaskan saman atas kesalahan trafik yang dilakukan. Mereka yang pasti bakal berdepan dengan tindakan itu adalah pemandu yang pernah disaman secara fizikal. Then yang lain will follow thru..

So guys, silalah buat bayaran ya, nanti ada pulak yang kena batal lesen. Dan pada yang nak check saman boleh Log in or SMS kat sini ya:

1. Semakan saman PDRM secara online: 
i) Untuk yang sudah mendaftar - boleh login di sini  
ii) Untuk belum mendaftar sila daftar di sini

2. Semakan saman PDRM melalui SMS:
Taip POLIS <jarak> SAMAN <jarak> [nombor pendaftaran/plat kenderaan] hantar ke 32728
Contoh: POLIS SAMAN SA3321S hantar ke 32728

3. Semakan saman JPJ secara online: KLIK SINI

4. Semak saman, lesen memandu dan mata kejara JPJ melalui SMS:
Taip jpj <space> your IC Number and send to 37773
Contoh: jpj 123456734000 hantar ke 37773

5. Melalui SMS 15888
Dengan menggunakan telefon bimbit, anda cuma perlu
Taip POLIS SAMAN atau dan hantar ke 15888
Contoh : POLIS SAMAN WAQ1234 dan hantar ke15888
* Setiap SMS akan dikenakan caj sebanyak RM 0.20

1. Rahsia Menarik Proton  
6. Tawaran Menarik, Kena Cuba  

Cr: Informasi.my

15 comments:

  1. Replies
    1. Boleh semak sekarang aiza...kita ada jugak sangkut coz orang lain drive kereta..hmmm

      Delete
  2. jangan bt hal skrg semua nak duit jer...dah gaji skrg ciput

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah cahaya..sekarang time collect duit coz sebelum PRU dah spent banyak..

      Delete
  3. jgn collect hutg kita nak byr hutg org lain sudah.
    yg skit2 collect, hutg yg byk di hapus kira .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu yang tak best tu ekin...nak buat camno...

      Delete
  4. Bab kutip hutang ni bukan main lagi...macam2 tindakan keras diambil,
    Takde cara lain ke selain dari saman duit utk mendidik...spt kerja kemasyarakatan ke, bukankah itu lebih berkesan. Siapa yg nak cuci tandas awam...
    Tak puas hati...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah marahnya BM..tapi yang idea yang bagus tu bagi khidmat masyarakatkan...

      Delete
  5. Dah cek, so far xde saman lagi hehehe

    ReplyDelete
  6. Aduiii mcm2 lah diaorg ni. Saman punya hal smpi nk batal lesen... ada je cara buat org penin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. He..he..macam-macam kan Khir..Bagi rakyat Malaysia tension...

      Delete
  7. Rasa dah habis bayar dah Saman ni....harap harap tak de le

    ReplyDelete
  8. Entahlah ...... Macam Macam cara diorang ni ... Rakyat

    ReplyDelete

Designed By