Breaking News

Sunday, August 4, 2013

Koleksi Manisan Istimewa Ramadhan Di Seluruh Dunia


Manisan dan Ramadhan sememangnya tidak dapat dipisahkan.
Daripada Salman bin Amir Addabbi Assohaabi r.a. daripada Nabi s.a.w. bersabda: Jika seseorang kamu berbuka, hendaklah ia berbuka dengan buah kurma (manisan). 
Hikmah disunatkan kita berbuka dengan tamar ialah kerana kurma dipercayai mengandungi glukosa yang mampu memberikan tenaga segera kepada badan. Ia juga dipercayai kaya dengan protein, serat, gula, vitamin A & C serta zat mineral seperti besi, kalsium, sodium dan potassium. Kandungan protein di dalam sebiji kurma adalah kira-kira 1.8 hingga 2.0%, serat 2.0 hingga 4.0% manakala kandungan gulanya adalah 50 hingga 57%.

Setelah mengambil kurma, bolehlah kita mengambil Manisan yang lain sebagai penambah selera. But of course, not too much coz manisan mengandungi kandungan gula yang tinggi yang boleh memudaratkan jika diambil secara berlebihan.

Di sini kita ada pelbagai Koleksi Manisan Pembuka Selera di beberapa buah negara di dunia. An of course dia orang tak boleh challenge Malaysia. Enjoy semua..

Koleksi Manisan Pembuka Puasa
Kurma, bukan sekadar makanan berbuka puasa tetapi khasiatnya yang tinggi boleh dijadikan sebagai makanan untuk tenaga anda. Ia mengandungi sumber mineral penting, kaya dengan serat, kalium, magnesium dan mangan. Manisan ini lebih baik diamalkan daripada gula-gula atau coklat, bukan? Jom kita nikmatinya:  - See more at: http://www.okjom.com/deals/June-Sweet-Medjool-Dates-RM292#sthash.E4yU8Ymj.dpu

6 comments:

  1. Sedap tengok minicake, pancake & vermceli tu, lapar pulak :D

    ReplyDelete
  2. nak manis lagi kena ziarah bazar ramadhan kelate...selain kuih miuh, orang nye jg manis belaka .. iye ke? pcl pon agak je..

    ReplyDelete
  3. kurma walau dimakan byk sekalipun tetap x memudaratkan malah blh menyembuhkan penyakit . gula di dalam kurma jenis yg mudah larut sbb ia gula semula jadi aka bkn tiruan ... itulah keajaibannya buah kegemaran rasulullah ...

    ReplyDelete
  4. aiza suka makan buah kurma.. manisan di malaysia semestinya kuih-muih tradisionalnya..

    ReplyDelete
  5. salam ramadhan # 27
    manis2 semuanya..tp paling meriah kat malaysia la

    ReplyDelete
  6. Wahhh kat Malaysia mmg pelbagai betul manisan dia hehe

    ReplyDelete

Designed By