Breaking News

Saturday, August 24, 2013

Tips Of The Day : Makanan Pedas Boleh Sejukkan Badan


Tips of the day

 Chili Peppers
 Lada untuk menyejukkan badan

Makan Makanan Pedas Untuk Sejukkan Badan

Starting from today, kita decide nak kongsi Segmen Baru dengan pembaca setia Blog Santai. Segmen yang kita beri nama Tips of the day akan diadakan setiap hari. Tips of the day akan berkongsi tips-tips menarik yang kita baca yang mungkin agak RARE untuk pengetahuan dan kebaikan semua. Kita sengaja memilih tips yang agak rare kerana yang biasa-biasa tu dah ramai yang kongsikan. So mesti ramai dah tahu. So kita goes for yang agak Pelik Tapi Benar. Harap-harap semua orang dapat manafaatnya ok..

Untuk permulaan kita akan berkongsi mengenai cara untuk menangani cuaca panas diluar sana. In other words macammana kita nak sejukkan badan ketika cuaca panas, selain daripada mandi 5 minit sekali atau minum air banyak-banyak. Cara lain yang lebih classic ialah dengan makan makanan yang pedas. Lagi pedas lagi bagus. Biar betul...Macam tak masuk akalkan. Jika dah berpeluh, mengapa nak tambah lagikan?

 http://1.bp.blogspot.com/-rZFO8-xyWcw/TzF4_eBobiI/AAAAAAAADz8/gzaLNbMtx6E/s400/236852260_b437328430.jpg
 Sambal Pedas

Tapi sebenarnya berdasarkan kajian,  pengambilan makanan pedas akan  meningkatkan peredaran darah dan membuat badan kita berpeluh. Hasilnya kita akan berasa sejuk setelah peluh kita kering. Lagi banyak peluh lagi sejuk. Dr Oz dari Penn State University menjelaskan bahawa capsaicin yang ada dalam lada yang pedas menggalakkan badan kita berpeluh lebih tanpa meningkatkan suhu badan kita. Hmmm...

p/s: Firstly bila kita baca tip ni, kita agak pelik coz a bit contradict dengan apa yang kita selalu bayangkan. Tapi bila kita fikirkan semula ada logiknya. So bolehlah cuba dan praktiskan ya...

12 comments:

  1. Wah bagus tips ni. Tp klu pedas sgt pun sy x tahan, takut kacau perut.. nasib x baik sejuk kene duduk bilik air lama2 sbb sakit perut pulak hihii..:D. Anyway, tips yg baik utk kesihatan juga ni. Thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita pun sama tak boleh makan pedas..tapi part kena duduk bilik air lama-lama tu.kelakarlah pulak ya..agaknya tu sebab sejukkan..he..he

      Delete
  2. kalau cik akak makan pedas nie....
    menangis lah jawabnya...hihihi

    ReplyDelete
  3. Oh begitu. Tapi, kalau pedas sangat memang saya tak tahan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramaikan sebenarnya yang tak tahan pedas..so nampak gayanya tips i ni tak leh jalanlah..he.he

      Delete
  4. tips memang berkesan tu...dah penah cuba

    ReplyDelete
  5. Dah lidah Melayu...mana boleh tak pedaskan Raudzah! Semua masakan mesti ada cili...

    ReplyDelete
  6. wah menarik ni Raudz..baru tau juga ni..tq info ni Raudz..

    ReplyDelete
  7. dah demam , makan pedas,lega la demam ..kan kan..aiskrim pulak dapat panaskan badan,.betui dak http://sendiri.net/ais-dapat-panaskan-badan-pelik-tapi-benar/

    ReplyDelete

Designed By