Breaking News

Tuesday, October 8, 2013

Diet Melalui Gambar

 Nasi Kerabu

Diet Melalui Gambar


Satu kajian yang di jalankan di US baru-baru ini mendedahkan bahawa kita boleh berdiet melalui gambar. What? Biar Betul. Hmmm....Mengikut kajian tersebut, gambar-gambar pelbagai jenis makanan yang di muatturun ke Instagram dan juga PInterest boleh mengurangkan selera makan.

Wah ini dah cukup bagus. Tapi rasanya kalau kita, selera untuk makan akan bertambah, lagi-lagi kalau gambar yang dipost tu memang mengancam..Hmmm..mungkin gambar tu tak cukup banyak kot!!!!

  
MacBurger

Diet Kerana "Bosan"


Berdasarkan kajian tahap "obsesi" kita terhadap satu-satu makanan akan berkurang apabila kita dihidangkan dengan pelbagai jenis makanan lazat di Instagram. Keadaan ini berlaku kerana pada satu tahap, kita akan menjadi bosan dengan "Rasa" makanan tersebut tanpa makan makanan yang sebenar.  Ini yang dinamakan " Kebosanan Deria". Apabila keadaan ini berlaku, secara automatik selera kita terhadap makanan tersebut akan berpindah ke makanan yang lain.

Contohnya, jika kita terlalu banyak dihidangkan dengan pelbagai manisan, secara automatik,  selera kita terhadap manisan akan berkurang. So in reality kita tak akan berminat untuk mengambil manisan, sebaliknya memilih makanan lain. So dalam kes you all nak diet nasi, ask you friend to upload pelbagai gambar nasi beserta lauk yang best-best sampai satu tahap you all dah "Kenyang" and "Bosan" tengok gambar-gambar tu dan tak ingin makan nasi lagi. Then kalau nak diet makanan-makanan lain jugak, ask your friend to upload pelbagai jenis makanan yang you all nak diet tu sampai you all bosan lah..So apa macam ok tak?

Tak cuba tak tau kan...So selamat mencuba semua!!!! Tapi ingat, banyak gambar tau..bukan satu ya...


16 comments:

  1. hehe yekeh..takot selera lg kemain nnti hehe

    ReplyDelete
  2. lepas nie kena tengok gambar jelah ye ...tak boleh makan...oh tidak..

    ReplyDelete
  3. agaknya akan berkesan jika tengok banyak makanan.. terlalu banyak sangat makanan mesti akan rasa muak, tu terbantut selera makan..

    ReplyDelete
  4. he3 mcm tu plak..kalau sy lain, kena makan bnyak2 bru bosan..skdar tgok gmbar banyak2 ok lagi =) ntah2 lepas tu mmg sy kluar cari n beli la..spttnya kajian kena ada statistiknya juga kn..bru boleh tgok menjadi ke x..

    ReplyDelete
  5. hahahahaha...mcm menarik...maka lepas ni...harus la tengok gambar nasi dan lauk pauk jer...biar sampai bosan tahap gaban...

    ReplyDelete
  6. Raudzah mcm tak betul je....lagi teringin ada hehe

    ReplyDelete
  7. klu saya , nampak jer yg lazat , terus jer buka peti cari bahan n masak ... hahahaaa

    ReplyDelete
  8. err kalo fae makin teringin pulak nak try the food hehe

    ReplyDelete
  9. kalau banyak makan dah sah kabur mata nak tgoknya heee

    ReplyDelete
  10. haha..mkin byk mkn de lah... heeh

    ReplyDelete
  11. Kena cipta gambar yg ada bau..lagi berkesan kot, hehe

    ReplyDelete
  12. Uhh susah tu.. sy klu tngok gmbar bertambah2lah selera hehee..

    ReplyDelete

Designed By