Breaking News

Thursday, October 3, 2013

Kembara Santai Ke Pulau Fakarava, French


Laut FakaravaYang Tenang

Kembara Santai Ke Pulau Fakarava, French

Kisah kembara Santai hari ni menjengah ke Pulau Fakarava di France. Mungkin ramai yang tak familiar dengan Pulau ni kan. Actually kita pun tak pernah sampai lagi ke sini, tapi kita dah masukkan this place dalam salah satu satu kita punya wishlist. Sebenarnya kalau based on info, Pulau ni actually berjiran dengan Pulau Tahiti dan Bora-Bora. So kalau the two islands mesti ramai yang familiarkan. And the reason why I choose, Pulau is because pulau ni sort of untouched. Sebahagain daripada UNESCO punya reserve. 

Sunset
Tenang

Berdasarkan info yang kita baca pulau ni memang kaya dengan alam semulajadi. Pasir pantai dia bewarna merah jambu. Cantik sangat...

 http://www.loaches.com/species-index/photos/m/misgurnic_angullicaudatus_01.jpg/image_medium
 Loach
 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/eb/Barracuda_laban.jpg
 Barakuda

Di samping tu, pelbagai kehidupan akuatik yang jarang ditemui ditempat lain menghuni pulau ni. Anataranya Loach, Meru, dan barakuda


Memang cantik



Cantik

Water Crystal

 Scuba Diving adalah merupakan aktiviti utama disini coz air dia yang sangat jernih and coral dia yang memang fantastic. Kalau you all memang crazy about diving, this is the right place.

Aktiviti memancing pun cukup popular di sini. 

 Kebanyakan penduduk di kepulauan ni terlibat dengan penternakan Mutiara. Mutiara hitam tu memang famous and berkualiti. Harga dia pun memang menariklah.

http://www.tahiapearls.com/uploads/assets/contenu-la-ferme-perliere-de-fakarava/fakarava-dream-pearls-2_original.jpg
Ladang Mutiara
 http://imgc.artprintimages.com/images/art-print/michele-westmorland-black-pearl-farming-at-hinano-pearl-farm-fakarava-tuamotus-french-polynesia_i-G-29-2961-E7FQD00Z.jpg
Mutiara Hitam Yang Popular

Ok, itulah kisah kembara santai kita ke Pulau Fakarava. Memang cantikkan. Rasanya cantik lagi pada Pulau Bora-Bora and Pulau Tahiti kot. Maybe my next kembara kita pergi Pulau Bora-Bora k.

12 comments:

  1. Wow.. seronok dpt scuba diving ni.. memancing pun syok.. best :)

    ReplyDelete
  2. Memang menakjubkan... keindahan yg memukau pandangan

    ReplyDelete
  3. Mak aih jauhnya =) sy mmpu p pulau Redang je he3..tp mmg cntik tmpat 2..mutiara tu menarik..1st time tgok..

    ReplyDelete
  4. bestnyaaa.. alahai jerman jauh nun di eropah

    ReplyDelete
  5. memang cantik lah tempat ni Raudz..

    ReplyDelete
  6. subhanalla.. cantiknya alam ciptaan Allah.. :D

    ReplyDelete
  7. subhanallah.. cantiknya alam ciptaan Allah.. :D

    ReplyDelete
  8. Cantiknya pemandangan ni. Membuak-buak rasa ingin bercuti pulak!

    ReplyDelete

Designed By