Breaking News

Saturday, October 26, 2013

Tengok Kelip-Kelip Di Kg Kuantan

  Kelip-kelip Di Kg Kuantan

Kelip-Kelip Sejenis Kumbang



You all pernah tengok kelip-kelip tak? According to wiki, kelip-kelip ini adalah sejenis serangga dari kumpulan kumbang. Ianya berukuran cuma 6mm panjang. Normally kelip-kelip ni hidup di kawasan bakau yang merupakan sumber makanan dia orang. Apa yang istimewanya mengenai kelip-kelip ni ialah ianya sangat unik. Ekornya boleh mengeluarkan kelipan cahaya serentak pada setiap masa pada kadar 3 kelipan sesaat. So you all boleh bayangkan kalau ada ribuan kelip-kelip. Memang cantikkan...

Kebiasaannya Kelip-kelip jantan akan mengeluarkan cahaya yang lebih terang berbanding yang betina. Tujuannya adalah untuk menarik perhatian Kelip-kelip betina. Jangka hayat Kelip-kelip ni agak pendek. Hanya  2 hingga 3 bulan.

http://4.bp.blogspot.com/-eNxObRj3KyI/Tm4RylgUU7I/AAAAAAAADp0/WenstlDuvMg/s1600/Pteroptyx+tener.JPG
  'Pteroptyx tener'

Kelip-Kelip Di Kg Kuantan


Kalau di Malaysia rasanya ramai yang tau, Kelip-kelip ni memang terkenal di Kampung Kuantan kan. Ada juga yang mengatakan kelip-kelip dalam quantiti yang banyak ni hanya terdapat di dua tempat sahaja di duniaKampung Kuantan adalah salah satu. Kelip-kelip yang paling banyak terdapat di sini adalah dari jenis 'Pteroptyx tener'.

 
Menaiki Sampan Mengelilingi Sungai

Kita dah pernah pergi ke Kampung Kuantan ni actually. Terletak di Kuala Selangor, tempatnya memang cantik. Masa we all pergi tu around pukul lapan malam. We all dibawa menaiki sampan mengelilingi sungai untuk tengok kelipan kelip-kelip ni dari jarak yang agak dekat. Memang cantik. And at the same time, banyak perahu-perahu lain yang ada sama. So suasana dia macam pesta pulak. Best sangat...

20 comments:

  1. kampung kuantan ijok kan? dekat sangat dengan rumah family mama kak... family mama di tanjung karang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sure mama. Tapi kita tau ia kat kuala selangor ..

      Delete
  2. beruntung la dpat tgok live =) mcam sy pnh juga tgok..tp xbnyak spt kt kg Kuantan tu, bnyak tgok kt iklan tnb je he3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa kecil ada jugak tengok keli-kelip sebelum tidur...masa tu dia orang kata hantu..he.hee

      Delete
  3. kat kota ni pun ada tempat nak tgk kelip2 sis..ramai juga warga singapore dtg tgk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tempat pelihara kelip-kelip ke sis?

      Delete
    2. ye sis..mcm tarikan pulak untuk pengunjung ke sana..kena naik speed boat merentasi sungai johor..

      Delete
  4. Saya belum sampai lagi di tempat ni. Mesti teruja dan seronokkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best cikgu..kalau ada masa boleh pergi k..

      Delete
  5. Sy ada dengar ttg ni yg di kuala selangor.. mmg syok tngok katanya... Tp sy x pernah pergi lagi.. Thanks sharing ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti ada masa, pergilah..tak rugi rasanya...just enjoy the scenery

      Delete
  6. teringat rumah di kampung banyak kelip-kelip pada waktu malam.. sejak duduk di KL ni tak pernah jumpa kelip-kelip lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Aiza..masa kita kecil kat kampung ada kelip-kelip ni..tapi tak banyak...

      Delete
  7. Dulu2 kat kg ade gak sekor due sesat masuk rumah.. dh lama sgt tak nampak.Nnt nk gi yg kt Kota Tinggi tu la nnt, dekat je dari sini. kawan2 cakap cantik sgt.. mcm lampu pokok krismas di pokok2 sepanjang tebing sungai

    ReplyDelete
  8. besnya kalu boleh buat ia wujud kat KL

    ReplyDelete
  9. Hello Raudzah Z ! That is very nice photo of the firefly Pteroptyx tener. I am a firefly expert in the USA and would like to put your photo on article I have written at http://www.byteland.org/firefly/firefly_watching.html. Please reply to terry@byteland.org and let me know if you would be so kind as to grant me permission to link to your photo/blog. If so, please be so kind as to let me know where the photo was taken, when (exact date) and name of photographer. I can link back to your blog if you give. Sorry, I only speak English. Thank you for sharing! Terry

    ReplyDelete
  10. nak tgk firefly kat KL? ada di subang... klau mlm mmg cantik.. berkelip-kelip..

    ReplyDelete

Designed By