Breaking News

Tuesday, November 5, 2013

Inilah Perkampungan Tertinggi Di Dunia

http://i1.trekearth.com/photos/18298/kibber_houses2.jpg
Kibber,  Perkampungan Tertinggi Di Dunia

Perkampungan Tertinggi Di Dunia


You all tau tak dimana terletaknya perkampungan tertinggi didunia. Pada yang tak tau, perkampungan yang tertinggi didunia terletak di India dan dikenali sebagai Kibber. Kibber adalah merupakan sebuah perkampungan kecil dikawasan bukit yang berpasir di Himachal, Pradesh India. 

 http://farm7.staticflickr.com/6197/6050406445_57571f10a5_z.jpg
Petani Di Kibber

Kibber Di lengkapi Kemudahan Asas


Yang menariknya mengenai perkampungan ini adalah ianya sebuah perkampungan yang sangat selesa lengkap dengan kemudahan asas biarpun terletak di paras ketinggian 4,205 meter. Kalau you all tak boleh bayangkan tinggi mana kampung ni, maybe you all boleh bayangkan Gunung Kinabalu yang mempunyai ketinggian 4095 dari aras laut. Ini bermakna Kibber lebih tinggi sedikit daripada Gunung Kinabalu. Tinggi kan!!!

http://static.panoramio.com/photos/large/10269599.jpg 
Seisi Pembelajaran Sedang Berlansung

Biarpun berada di puncak, Kibber bukanlah sebuah perkampungan yang mundur kerana dilengkapi dengan pelbagai kemudahan seperti bekalan elektrik, jalan raya untuk kenderaan bermotor, sekolah, pejabat pos dan klinik. Hmmm...Not  bad kan!!!

19 comments:

  1. wahh...mesti sejuk berangin je kt situ kan

    ReplyDelete
  2. nampak macam menarik jer...ekekeke...teringin pula nak jejak kaki ke sana...

    ReplyDelete
  3. tinggi cmtu pun ada kelengkapan asas

    ReplyDelete
  4. bila sebut tinggi terbayang umah atas gunung . hebat tuh keperluan asas lengkap ...

    ReplyDelete
  5. agak-agaknya bila lah saya akan sampai di sana...
    ciptaan allah tggi cam gitu pun, ada gak org duduk di situkan...

    ReplyDelete
  6. kawasan pergunungan yang maju... mesti sejuk kan...

    ReplyDelete
  7. advance juga mereka yer walaupun kat perkampungan tertinggi.. :)

    ReplyDelete
  8. Jika mereka ini pergi kekawasan rendah mesti mabuk.
    Kalau dapat teringin nak ke sana!

    ReplyDelete
  9. Wah best.. ini baru betul2 highlanders ni.. :)

    ReplyDelete
  10. maju tu.. memang enkjubkan apabila manusia boleh hidup di ketinggian melebihi 4,000 meter.. semakin tinggi semakin kurang udara..

    ReplyDelete

Designed By