Breaking News

Tuesday, December 3, 2013

10 Sebab Mengapa Perlu Minum Laici

 http://www.fitho.in/wp-content/uploads/2010/10/Lychee-Fruit.jpeg
Laici

You all suka minum laici tak? Laici ni is one of my favorite. Especially kalau diminum dengan ice. Memang cool. Then kalau dapat lychee yang fresh lagi best. Tapi rasanya susah nak dapat di Malaysia kan kecuali di kawasan utara kot. Kalau kat Thailand memang banyak.

 https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/p480x480/1466106_658153707568140_369623131_n.jpg
10 Khasiat Laici

10 Khasiat Laici


Selain dari rasanya yang memang sedap, jangan tak tau, lychee ni pun banyak khasiat dari segi kesihatan. Ia adalah  antara buah yang sangat kaya dengan nutrisi. Ia juga mengandungi kandungan serat yang tinggi yang dikenali sebagai pektin yang memberi manfaat untuk melindungi daripada kanser kolon. Ia juga sumber antioksidan yang melindungi badan daripada karsinogen. Karsinogen adalah radikal bebas yang dihasilkan dalam badan yang disebabkan oleh tekanan oksidatif. Selain daripada tu, ia juga kaya denagn sumber kalium yang penting untuk mengekalkan tekanan darah. 

18 comments:

  1. suka sgt.. tpi buah lychee segar ssh nk jmpe... klu order laici ank sy tukang hbiskn buahnya... huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestkan laici ..maria..favorite ni..

      Delete
  2. baru tahu..hehe kena selalu minum ni kalau macam ni :)

    ReplyDelete
  3. laa...x pernah tau laici banyak khasiat ...hehehe . BTW, thank =) info yg berguna .

    http://hanismasturina.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. You are most welcome hanis..Thanks sudi singgah Blog Santai..

      Delete
  4. nice share.. tai kalau minum air laici yg kordial ataupun yg dalam tin, semua tu dah diproses.. dgn tambahan gula dan bagan preservative yg lain, kalau minum banyak2, takut membawa lagi banyak keburukan dari kebaikan.. hmm..

    ReplyDelete
  5. Wah best.. sy mmg suka laici. Thanks sharing.. :)

    ReplyDelete
  6. Buah laici yg fresh...itu yg berkhasiat.
    Lupakan yg dalam tin tu...sedap hanya ditekak, khasiat takde...

    ReplyDelete
  7. baru tau khasiatnyer, cuma KA kurangkan sebab manis kan !

    ReplyDelete
  8. pernah makan laici kat dalam dlm tin jer..yg fresh punya tak pernah jumpaH..sian nya aku.. T__T

    ReplyDelete
  9. mmg sedap buah lychee nie
    ank2 saya suka sgt...

    ReplyDelete
  10. banyak sekali manfaatnya tapi saya jarang minum laici

    ReplyDelete

Designed By