Breaking News

Saturday, January 4, 2014

Adakah Ini Petanda Gempa Bumi?


Ikan Emas Tahu Kehadiran Gempa Bumi

Petanda Gempa Bumi 


Kalau sebelum ni kita selalu mendengar bahawa reaksi binatang adalah antara petanda yang selalu dikaitkan dengan kejadian gempa bumi. Antara yang pernah dibincangkan oleh Blog Santai adalah:


Biarpun tiada sebarang pengesahan mengenai tanda-tanda diatas ianya masih diguna pakai, kerana itu adalah antara kebiasaan yang berlaku. Namun kini ada tanda terbaru, yang mana para saintis percaya kehadiran Bebola Misteri di langit yang dikenali sebagai "Cahaya Gempa Bumi" adalah petanda baru kejadian gempa bumi. 

Bebola misteri petanda gempa 
 Kehadiran Bebola Misteri Petanda Gempa Bumi?

Bebola Misteri Petanda Gempa Bumi


Antara kejadian gempa bumi yang pernah dikaitkan dengan kehadiran bebola misteri adalah:

1. Kehadiran kerlipan cahaya sepanjang 10 meter di atas batu berturap Francesco Crispi Avenue, sebelum kejadian gempa bumi L’Aquila, Itali pada 2009.

2. Kehadiran bebola cahaya terang ungu merah jambu yang bergerak menerusi udara di sepanjang Sungai St Lawrence, pada tahun 1988,  berlaku 11 hari sebelum satu gempa bumi kuat berlaku di bandar tersebut. 

3. Kehadiran aliran cahaya yang bergerak kira-kira 100 kilometer di barat laut San Francisco, Pada tahun 1906, berlaku dua malam sebelum kejadian gempa bumi kuat yang memusnahkan kebanyakan bandar itu. 


p/s: Samaada penemuan ini satu fakta atau kebetulan, kita pun tak tau sejauh mana kebenarannya. Hanya berkongsi cerita untuk dijadikan panduan kan!!!Source

15 comments:

 1. wah.. baru aiza tahu tentang kewujudan bebola gempa bumi ini.. menabung churp2.
  p.s: aiza nak bagi cenderahati kepada 3 pengomen terbanyak blog aiza untuk bulan lepas.. mohon raudzah untuk hantar details nama, alamat dan no telefon ke http://www.mizzaiza.com/p/blog-page.html

  ReplyDelete
 2. oh, baru tahu jugak ni, penuh berinformasi.. :)

  ReplyDelete
 3. Wallahualam...ada kebenarannya atau kebetulan. Tidak salah utk berjaga2.

  p/s: Jom sertai contest ini, hadiahnya tersangat lumayan!

  ReplyDelete
 4. wah bukan main lagi berita mendapat sambutan bahaya uh...

  ReplyDelete
 5. datang lagi curi burung chup 2 ekor heeee selamat pagi

  ReplyDelete
 6. puteri pun baru tahu tentang bebola misteri ni. Terima kasih berkongsi. Banyak info menarik yang puteri dapat tahu dari blog raudzah ni :)

  p/s puteri isi tabung yer :)

  ReplyDelete
 7. rasa mcm susah nk percaya tp mungkin kebetulan saja

  ReplyDelete
 8. Wallahualam.. bencana alam mmg menakutkan. Mudah2an kita sentiasa dilindungi.. aamiin..
  churp2 lg sini.. :D

  ReplyDelete
 9. Allah bagi tanda supaya kita berjaga2...tapi jangan pula sampai paranoid terlalu percaya sangat dengan sesuatu info yang kita dapat, kalau boleh selidik dulu...kan raudzah...mungkin ini kebetulan, mungkin juga petanda dari Allah..wallahualam kita pun tak tahu...ramalan ni semua diluar kuasa manusia, hanya Allah yang Maha Mengetahui

  ReplyDelete

Designed By