Breaking News

Tuesday, March 18, 2014

Cara Mudah Untuk Mengingati Nama


http://www.mba-online-program.com/wp-content/uploads/2011/01/shaking-hands.jpg
Hi..My Name Is John

Cara Untuk Mengingati Nama


Mengingati nama seseorang adakalanya menyukarkan. Bayangkan kalau you all berada didalam sebuah majlis dan berjumpa dengan puluhan/ratusan kenalan baru. Nak mengingati nama dia orang bukanlah sesuatu yang mudah. Tapi tak mustahil.

Ada beberapa cara yang boleh membantu kita untuk mengingati nama-nama mereka. Antaranya ialah:  

1. Beri Perhatian. Kita tidak akan mengingati nama seseorang jika kita tidak fokus. Oleh itu semasa seseorang memperkenalkan diri, kita kena fokus dan ingat dalam hati. "Nama adalah penting, so I must remember this" 

2. Ulang Nama itu. Ingatan kita akan meningkat sebanyak 400% apabila kita mengulangi nama tersebut berbanding hanya mendengar.  

3. Menulis Nama Tersebut. Menulis akan meningkatkan daya ingatan kita sebanyak 50%. Seterusnya ia membantu kita untuk mengingati nama tersebut.  

4. Cari ciri luar biasa pada wajah kenalan baru kita. Apabila seseorang memperkenalkan diri, cari sesuatu satu ciri yang luar biasa yang ada pada rakan baru kita, sama ada telinga, garis rambut, dahi, kening, mata, hidung, mulut, dagu, kulit, dan lain-lain. Kaitkan nama tersebut dengan ciri luar biasa tersebut. Tapi kena alert dan fokus. Tengok wajah dia orang betul-betul. Bila nak ingat balik you all mesti teringat kat ciri luar biasa tu coz image akan senang dingati berbanding perkataan.

16 comments:

  1. hihihihi ada cara eh heheheeh
    qila mmg laju hafal nama orang lain alhamdulillah heheheh xD

    ReplyDelete
  2. Nice tips.. Mmg ada yg saya buat... Maklumlaj ckgu kn... Mmg beratus nama nk kna ingat...

    ReplyDelete
  3. masa aiza kerja dulu memang ada masalah nak mengingat nama rakan sepejabat.. selalu tersasul panggil nama lain..

    ReplyDelete
  4. Tips yg bagus ni..kadang2 tu..memang jenuh nak menghapal....hehe

    ReplyDelete
  5. Saya ada masa tersalah juga panggil nama bila dah jumpa ramai2 hehee.. T kasih atas perkongsian tips Raudzah.. :)

    ReplyDelete
  6. Serius saya ada masalah mengingati nama .

    ReplyDelete
  7. Tips bagus utk saya yg pelupa ni... Banyak nama client yg saya slalu jumpa tapi susah nak igt nama...
    http://nasitanamaku.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. Good tips for remembering names! Thanks!

    ReplyDelete
  9. Kakak memang kadang tersasul nama lagi-lagi anak buah yg dah ramai yg kakak/abang biasa di panggil kakak/abang dan adik dipanggil adik itu yg nama kakak/abang dan adik pun tersilap...

    ReplyDelete
  10. KN memang masalah sangat nak ingat nama student... makan semut banyak sangat kot! hehe

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum.. sheila memang ada masalah mengingati nama orang. hehe thanks for the tips ~~~

    ReplyDelete
  12. kalau jumpa dalam majlis ramai orang...praktis tuk sebut tu boleh...bila nk menulis tu..kena balik umah dulu la...apa2 pun gud tips raudzah

    ReplyDelete
  13. latih mengingat nama seseorang yang cakep tuh...

    ReplyDelete
  14. selalu memang amal no 1,2 dgn 4...o 3 tu xdela sbb xde mse nak tuls..hehe

    ReplyDelete
  15. tips yang bagus ni untuk mereka yang sukar nak mengingati nama..dulu semasa mengajar..memang dah terpaksa ingat beratus nama anak murid..hehe

    ReplyDelete

Designed By