Breaking News

Saturday, April 5, 2014

Kisah Putu Bambu

  http://stat.ks.kidsklik.com/statics/files/2011/02/1296799833540972252.jpg
Putu Bambu

Kisah Putu Bambu


You all suka makan putu bambu tak? Actually putu bambu ni is one of my favorite kuih. Antara kuih yang kita tak pernah miss beli kat pasar malam, setiap minggu. Kita suka rasa kelapa dan gula melaka dia.

Petang tadi kita baca kisah Pak Cik Sofian dari kluang Johor, yang dah jadi jutawan hanya kerana putu bambu. Bertuah pak cik ni.  Pak cik ni sebenarnya pernah bekerja suatu ketika dulu. Namun beliau mengambil keputusan untuk berhenti berkerja untuk menjual putu bambu di sebuah gerai secara kecil-kecilan. 

Embedded image permalink
Jutawan Putu Bambu

Siapa sangka kalau dulu Pak Cik Sofian hanya berjaya menjual sebanyak RM200 sehari, kini pendapatan Pak Cik Sofian boleh mencecah hampir RM4,500 sehari. Kalau hujung minggu pendapatan Pak Cik Sofian boleh mencecah hingga ke RM11,000 sehari. Wow Banyak tu...Murah rezeki Pak Cik Sofian

So kalau sesiapa yang berminat untuk berniaga tapi tak ada idea mungkin boleh cuba jual putu bambu. Mesti ramai yang sukakan. Kita sah-sah lah salah sorang dari peminat tegar putu bambu...Tapi mesti sedap lah. Macam Pak Cik Sofian, dia mengambil masa selama empat tahun untuk mendapatkan resepi yang paling best sekali untuk putu Bambu dia..So tak hairanlah kalau sekarang putu bambu dia dah popular hingga ke Singapore dan juga indonesia... 

22 comments:

  1. wahhhh hebat Pak Cik Sofian ni...4 tahun nk dapat resepi yg betul2 sedap...mmg berbaloi kesabaran pakcik...semoga pakcik dimurahkan rezeki lagi...noe jarang makan kuih ni...sekali sekala makan sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hebatkan Noe...Berkat kesabaran pak cik..memang berbaloi..

      Delete
  2. hmm am not sure ada ke tak putu bambu ne kena jual di brunei

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best tau Fae..nanti kalau datang semenanjung boleh cari kuih ni tau..

      Delete
  3. mak ai..memng jutawan pakcik tu.. busuk pun 10 k dpat..
    rezeki allah luas.. trus bsemangat nak bniagaa...
    p/s: saya suka putu buluh..
    lib n digi x3

    ReplyDelete
  4. Berkat ketabahan & kesabaran.. in shaa Allah pasti berjaya.
    Lama dah tak makan putu bambu.. :)

    ReplyDelete
  5. Wah kalo disini namanya apa ya mizz, kalo g salah sama aja deh mizz
    Kue Putu juga, tapi hanya bentuknya aja yang sedikit beda.

    ReplyDelete
  6. saya suka jugak putu buluh ni.. kalau pi pasar malam kat kepala batas ni, x sah kalau x beli sebungkus (rm2). hehe

    ReplyDelete
  7. Putu bamboo ke putu buluh ke..putu mayam ke...bunda sukaaaa !..

    ReplyDelete
  8. aiza jarang beli putu bambu.. tapi serius ia memang sedap..

    ReplyDelete
  9. Mmg sedap putu bambu.. Yg pnh sy rasa kt setiawangsa...

    ReplyDelete
  10. Kegemaran isteri saya ni. Putu memang bambu lebih sedap dari putu piring.

    ReplyDelete
  11. Salam saya nak tahu...di kawasan jb ada jual putu buluh

    ReplyDelete
  12. putu bambu memang sedap.Sampai gigih belajar sendiri untuk masak sendiri...hahaha

    ReplyDelete

Designed By