Breaking News

Monday, April 21, 2014

Poveglia, Pulau Cantik Yang Berhantu Kini Di Lelong

 The island of Poveglia, in the Venice lagoon, is being sold by the Italian government
Poveglia, Pulau Cantik Yang Berhantu

Poveglia, Pulau Berhantu Kini Di Lelong


Info menarik Blog Santai kali ni, ingin berkongsi kembali kisah Pulau Poveglia, Pulau Cantik Yang Berhantu. You all ingat tak lagi kisah Pulau Poveglia?  Pada yang dah lupa Poveglia adalah sebuah pulau kecil yang cantik terletak di antara Venice dan Lido di Venice Lagoon, utara Itali. Pulau ini telah terbiar sejak tahun 1968. Dan kini setelah hampir 46 tahun, pulau ini bakal dilelong untuk dibangunkan sebagai sebuah pusat peranginan mewah.

 Centuries later, a mental hospital was built there by a doctor who tortured his patients
Poveglia, Pulau Cantik yang Berhantu
 
Pulau Cantik yang Berhantu

Kisah Seram Pulau Poveglia


Kisah seram pulau Poveglia bermula sejak tahun 1793 apabila pulau tersebut yang awalnya menjadi tempat persingahan para pedagang dan pelancong, bertukar menjadi tempat buangan pesakit yang mengidap wabak denggi dan taun. Ramai pesakit yang dihantar ke sini, dibiarkan mati tanpa mendapat rawatan yang sewajarnya. Ada juga cerita yang mengatakan kebanyakan mereka dibakar hidup-hidup di pulau tersebut.

  
Tinggalan Hospital Di Pulau Poveglia
 
Wad Pesakit Mental Di Pulau Poveglia

Wad Pesakit Mental Di Pulau Poveglia


Keadaan menjadi lebih seram apabila wad-wad pesakit denggi & taun di pulau tersebut ditukar menjadi hospital untuk pesakit mental pada tahun 1922. Dilaporkan doktor yang merawat pesakit mental tersebut telah melakukan beberapa experiment kejam dan ngeri ke atas pesakit-pesakitnya menggunakan pahat dan tukul yang mengakibatkan kematian mereka. Akhirnya beliau sendiri telah membunuh diri apabila sering diganggu oleh roh-roh pesakit tersebut.

 http://cogitz.files.wordpress.com/2010/03/venezia_poveglia.jpg
Bangunan Yang Masih kekal Cantik

Poveglia, Pusat Peranginan Mewah


Idea untuk melelong Pulau Poveglia dan menjadikan ia sebuah pusat peranginan mewah datangnya dari Kerajaan Itali. Mereka telah membuat keputusan untuk melelong pulau tersebut bagi mengurangkan beban hutang negara. Cadangannya adalah untuk mengubah hospital tersebut menjadi sebuah hotel mewah dan seterusnya menghilangkan persepsi seram pulau tersebut. Hmm..ada ke yang nak beli? 


Google+

26 comments:

  1. tgk menarik tpi ada kisah disebaliknya.....erm..seram jgk tu

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum kak, wahhh menarik tapi siapa yang sudi nak beli pulau berhantu yang cantik ni? heeeeeeeeee blog akak nampak menarik dan fresh sangat. like it ~~~

    ReplyDelete
  3. sayang sekali ya, padahal pulaunya bagus ::)

    ReplyDelete
  4. Seramnya kak...

    ps:Hari tu xblh bukak blog akak, ni dah ok daa :)

    ReplyDelete
  5. seram but cantik lah pulau nikan... done nuffnang !

    ReplyDelete
  6. Jom kita beli dik hihi....
    Siapalah yg berani ambil risiko. Bila dah developed sekali tak ada pelancung dtg sebab berhantu siapa berani?

    ReplyDelete
  7. waaaaaaaaaa never knew about Poveglia island in italy with such a scary story behind it... however most of the islands in Italy are very interesting and beautiful... I used to dream to be able to visit Capri island huhuhu... :D

    ReplyDelete
  8. Pulau cantik..tapi ada kisah seram..ada ke yang nak beli pulau ni?

    ReplyDelete
  9. eermmm lelong harga murah pun tak der org nak beli kot...

    ReplyDelete
  10. kesiannya pesakit2 kat sana dibuat sedemikian hmmmm...

    ReplyDelete
  11. Klu org minda kapitalis dgn hantu2 pun dia lelongnya.. apa ada hal. Tengok je pudu jail yg dah beribu nyawa melayang tanpa rela sejak 1885 pun selamba je dilanyak hehee.
    pulau ni mmg cantik, mungkin utk org2 yg terlebih mampu dia org tak kisah ttg hantu atas peluang yg dia org nampak.. wallahualam..

    ReplyDelete
  12. Luarannya cantik sungguh... nampak mendamaikan... dalamnyaa uhuk3x... mengerikan... :]

    ReplyDelete
  13. suh pengarah filem beli, buat movie kat sini.. movie hantu tgh trend skrg..pastuh sewakan..

    ReplyDelete
  14. sanggup ke orng datang bercuti kat pulau berhantu ni nanti?

    ReplyDelete
  15. pulau kena lelong..?
    singgah menabung sini..:)

    ReplyDelete
  16. yg beli tu mesti berkawan ngan hantu gak...hehehehe...
    downy 2x tuk raudzah...mesti wangi baju raudzah nanti.. :)

    ReplyDelete
  17. tu dia..cntik sekali seram/dah boleh buat citer seekers

    ReplyDelete
  18. Kalau saya ada byk duit...boleh beli ni! hehe

    ReplyDelete
  19. terfikir juga, ada ke nak beli sekiranya mereka tahu kisah sebenar yang berlaku kat pulau ni..hehe

    ReplyDelete
  20. kita tggu dah lihat.. mesti ada yg beli punya laa.. :-)

    ReplyDelete
  21. Best jugak ada pulau sendiri, macam jutawan donald trump. Tapi jauh sangat pulau ni dari Malaysia, kalau dekat aku beli.

    ReplyDelete
  22. Pasti ada.. dah direnovate nanti mesti tak seram dah. Banyak juga rasanya tempat macam ni y jd masyhur selepas diubah..

    ReplyDelete

Designed By