Breaking News

Monday, April 7, 2014

Rahsia "Jahat" Otak Manusia

Otak Jahat manusia
Rahsia "Jahat"  Otak Manusia

Rahsia "Jahat"  Otak Manusia

 
Rahsia "Jahat"  Otak Manusia adalah info menarik pilihan Blog Santai yang ingin kita kongsikan dengan semua pagi ni. 

Sebagai seorang manusia, kita semua tau, otak adalah anugerah Allah yang paling besar. Ianya adalah kurniaan yang membezakan di antara seorang manusia dengan seekor binatang. Setiap pergerakan tubuh manusia dikawalselia oleh otak. Jika otak kita baik dan sempurna, pergerakan kita juga akan menjadi baik dan sempurna.

Namun kadang-kala kita terfikirkan, kalau manusia punya otak yang sempurna, kenapa adakalanya manusia bertindak seperti binatang atau lebih teruk daripada binatang. Bahagian otak  manakah yang bertanggungjawab mengawal pergerakan ni?

 otak jahat manusia
 Otak Bahagian Hadapan

Otak Bahagian Depan Otak Jahat


Sebenarnya kalau you nak tau, otak bahagian depan yang dikenali sebagai ubun-ubunlah yang bertanggung jawab mengawal selia pergerakan jahat manusia. Kalau di bawah pemeriksaan X-ray, ianya kelihatan seperti tompok hitam. Mereka yang mempunyai bilangan tompok hitam yang banyak, selalunya akan bertindak di luar perikemanusian. Mereka seringkali melakukan perbuatan jenayah tanpa merasa bersalah. Hmm...no wonder ada orang macam ni kan.

Dan yang lebih menyedihkan, bahagian otak yang dicemari tompok hitam ni, boleh diwarisi. Jika terdapat ahli keluarga kita yang mempunyai tompok hitam di bahagian hadapan otaknya, sebanyak 66 peratus generasi berikutnya akan berpotensi mengalami simptom sama. Bahaya ni. Mintak-mintaklah tompok hitam ni tak menguasai fikiran kita semuakan. 


19 comments:

  1. info yang menarik...kena pegi hospital check ubun2 hitam banyak ke tidak

    ReplyDelete
  2. Agaknya sebab itulah ye kita digalakkan membacakan doa pada anak kita dari baby hingga dewasa di ubun-ubunnya. Kakak masih amalkan membaca suroh al-insyira dan tiup di ubun-ubunnya setiap kali anak kakak salam nak masuk tidur dan salam nak ke sekolah. Yg dah anak dara duduk asrama pun kakak masih amalkan tau...

    Takut pulak dgn otak jahat ni sebab kita tak nampak dari luar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin benarkan KZ..itu amalan yang selalu our parents lakukan untuk kitakan..Alhamdulilah KZ dah amalkan..Nanti kita cari lagi info on this..

      Delete
  3. salam sis .. manusia normalkan kalau ada sikap lagu tu heee

    ReplyDelete
  4. libres 6 kupang heee... rindu admin kat sini...

    ReplyDelete
  5. rupa-rupanya kat bahagian depan otak tu ya... dan bahagian tu paling lembut rasanya kan?

    ReplyDelete
  6. nice info raudzah....mmm boleh plak di warisi...

    ReplyDelete
  7. Mmg mudah2an tompok hitam tu tak menguasai otak kita semua... aamiin..

    ReplyDelete
  8. info menarik..selama ni langsung tak tahu..

    ReplyDelete
  9. semoga tompok hitam tu tak menguasai diri.. kalau dah ada tompok hitam tu ada cara nak buangnya tak? menabung colgate, komli, komli..

    ReplyDelete
  10. patutlah kalau ada jadi pape org akan baca ayat quran dan tiup kat ubun2...

    ReplyDelete
  11. tak sangka pula boleh diwarisi...menakutkan

    ReplyDelete
  12. owh..sampai mcm tu kajian terhadap otak ni ye.. ilmu baru ni.. tq kak..

    ReplyDelete

Designed By