Breaking News

Friday, April 11, 2014

Tragedi Perkahwinan Paksa

Perkahwinan Di Bawah Umur

Tragedi Perkahwinan Paksa


Kisah perkahwinan paksa yang berakhir dengan tragedi adalah secebis kisah dari Nigeria yang ingin kita kongsikan dalam slot info serius untuk semua pembaca Blog Santai

Perkahwinan kanak-kanak adalah perkara biasa di Nigeria terutamanya dikhalangan penduduk Islam dan miskin. Bagi keluarga miskin ini, perkahwinan adalah cara terbaik untuk mengurangkan beban. Jika mereka mengahwinkan anak mereka bermaksud, satu suapan sudah berkurangan.  

Malangnya tidak semua perkahwinan yang diatur membawa kebaikan. Mungkin kepada keluarga ianya adalah kebaikan. Tapi tidak kepada empunya diri. Inilah yang terjadi kepada pasangan Wasila Umaru dan Umaru Sani. 

Membunuh Untuk Akhiri Perkahwinan Paksa


Wasila Umaru yang berusia empat belas tahun, dipaksa mengahwini Umaru Sani yang berusia 35 tahun. Perkahwinan ini berakhir dengan tragedi apabila Wasila Umaru bertekad mengakhiri perkahwinan tersebut dengan cara membunuh apabila mencampurkan racun tikus kedalam hidangan nasi yang disediakan untuk meraikan perkahwinan mereka. 

Akibat keracunan, Pengantin lelaki dan rakannya meninggal dunia pada hari yang sama, manakala dua lagi mangsa meninggal di hospital keesokan hari. Umaru mengaku melakukan perbuatan tersebut kerana dia dipaksa untuk berkahwin dengan seorang lelaki yang dia tidak suka. Kesian dengan nasib mereka ni. Gadis malang ini kini berdepan dengan hukuman penjara seumur hidup.

Alhamdulillah kita di Malaysia masih terkawal, biar pun ada juga kes-kes terpencil. Akibat kemiskinan macm-macam boleh berlakukan..

14 comments:

 1. apabila kemiskinan menimpa hidup begitulah jadi...sangat kasihan!

  ReplyDelete
 2. Astagfirullah.. kesian pun kesian...

  ReplyDelete
 3. dugaan semua ni...haihhh...kesian bila ingat balik...

  ReplyDelete
 4. perkhwinan bg mereka mcm main....erm....

  ReplyDelete
 5. mcm2 faktor ada, sebab desakan keluarga, wang, dan lain-lain lg..

  ReplyDelete
 6. ish2.. sampai macam tu sekali..

  ReplyDelete
 7. kadang-kadang bila dipaksa seseorang mampu bertindak diluar kewarasan...kesian sangat

  ReplyDelete
  Replies
  1. Setuju dgn anda...jawapan yg tepat. Malang sungguh nasib budak tu...

   Delete
 8. kesian...bila dah terlampau tertekan...itu la jadinya

  ReplyDelete
 9. kesian....yelah dia pon masih kecik lagi..dah dipaksa kawin...

  ReplyDelete

Designed By