Breaking News

Tuesday, May 6, 2014

KLIA2 Lebih Baik Dari KLIA?


 
Perbandingan Antara KLIA, LCCT Dan KLIA2

Beza Di Antara KLIA, KLIA2 & LCCT 


Info menarik pilihan Blog Santai yang ingin kita kongsikan dengan semua adalah perbezaan diantara tiga terminal penerbangan nasional yang terdapat di Malaysia. Dan persoalan adakah KLIA2 yang baru sahaja beroperasi minggu lepas lebih baik daripada KLIA?

Untuk menjawab soalan diatas jom kita tengok statistik yang dikeluarkan untuk ketiga-tiga terminal ini:

1. Kapasiti Penumpang

Dari segi kapasiti penumpang, KLIA2 memang terbaik. Ianya dapat menampung jumlah penumpang yang lebih tinggi berbanding KLIA dan LCCT. 47 juta penumpang berbanding 25 juta bagi KLIA dan 15 juta bagi LCCT.

2.  Saiz Terminal

Dari segi saiz terminal, KLIA mendahului dua pesaingnya dengan keluasan sebesar 474,400 m persegi, berbanding KLIA2 257,000 m persegi dan LCCT, 64,067 m persegi.

p/s: Kalau dilihat dari segi keluasan KLIA2 adalah lebih kecil daripada KLIA. Tapi KLIA2 mampu menampung lebih ramai penumpang berbanding KLIA. Hmmm..agak musykil ni. Adakah ini bermakna KLIA2 "over crowded" atau KLIA "under occupied"?

3. Ruang Niaga

Dari segi ruang niaga, KLIA2 adalah lebih baik berbanding KLIA dan LCCT. Dengan saiz seluas 32k m persegi, ia menyediakan ruang niaga yang lebih besar berbanding 19k m persegi bagi KLIA dan 8k m persegi LCCT. 

4. Tempat Letak Kereta

Dari segi ruang tempat letak kereta, KLIA adalah lebih baik. Jumlah lot yang disediakan adalah sebanyak 6208 lot berbanding 6200 lot bagi KLIA dan 3000 lot bagi LCCT.

5. Kos Perbelanjaan

Dari segi kos perbelanjaan KLIA mendahului yang lain dengan kos sebanyak RM 10 billion berbanding RM4 billion untuk KLIA2 dan RM300 million untuk LCCT.

Berdasarkan statistik di atas, KLIA dan KLIA2 seakan bersaing walaupun KLIA2 jauh lebih baik dari segi jumlah kapasiti penumpang dan juga ruang niaga yang disediakan.  Semoga kedua-dua terminal ini mampu menawarkan perkhidmatan yang terbaik kepada semua penumpang terutama dari aspek keselamatan sepadan dengan kos perbelanjaan yang dilaburkan.

25 comments:

  1. waa... kos perbelanjaan main billion dah hah..

    ReplyDelete
  2. Semoga semuanya dpt menjadi yg terbaik sekurang2nya di Asia klu tak di dunia.. :)

    ReplyDelete
  3. KLIA lebih luas kawasan kerana ianya direka untuk jangka panjang dimana ianya boleh dibesarkan jikalau perlu. Kenapa agaknya buat KLIA 2 sedangkan KLIA pun boleh dibesarkan dan belum pun fully utilized?

    ReplyDelete
  4. tpt shopping lebih banyak ? ... suka jer org perempuan kan . inti dan whisper pun baik juga kan .

    ReplyDelete
  5. KLIA2 memang menelan belanja yang tinggi kan dear?

    ReplyDelete
  6. Salam ziarah..klia2 menjadi mercu tanda baru mlysia : )

    ReplyDelete
  7. salam. ehh? baru tahu ehehhehe

    ReplyDelete
  8. Tak pernah lagi sampai ke KLIA 2tu..

    ReplyDelete
  9. banyak sangat airport kita ni..hehehehe..

    ReplyDelete
  10. Hmm... kat KLIA pun dah letih nak pusing! KLIA2 belum sampai lagi..

    ReplyDelete
  11. baru nk familiar dgn KLIA dah ade KLIA 2..

    ReplyDelete
  12. belum jejakkan kaki lagi ke KLIA 2

    ReplyDelete
  13. aritu waktu balik dari sabah, flight landed kat KLIA2..so far nampak macam biasa jer..mungkin sebab belum fully utilize lagi..tapi konsep dia nmpak macam nak suh shopping dulu sementara tunggu beg sampai sebab banyak sgt kedai kat dalam tu sebelum kuar dari balai ketibaan..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  14. lupa plak..menabung whisper kat sini...

    ReplyDelete
  15. klia yg lama pun x pnh smp lagi apatah lagi yg kedua..

    ReplyDelete
  16. Kalau dilihat dpd kapasiti penumpang maksudnya KLIA2 lebih banyak membuat penerbangan dan pendaratan dalam satu satu masalah yek... Runnaway dia mesti banyakkan Raudzah

    ReplyDelete
  17. AirAsia dah start pindah la hari ni...penerbangan tambang murah yg lain pun pindah ke sini...harap ianya mampu menandingi airport terbaik di dunia/asia/asia tenggara..

    ReplyDelete
  18. fuhhh....milion2....harap perkhimatan juga baik....

    ReplyDelete
  19. Allright goodnight! ke mana menghilangnya MH 370, pulanglah!

    ReplyDelete
  20. Harap-harap 6200 lebih lot parking cukup. LCCT tu nampak macam pembinaan tak terancang. Kereta diletak seolah-olah negara kita tak ada peraturan, menampakkan tahap pemikiran arkitek yang rancang pembinan LCCT dulu.

    ReplyDelete
  21. Sape2 dtg klia 2,carila saya..saya blnje mkn..hehehh

    ReplyDelete

Designed By