Breaking News

Monday, June 9, 2014

Awas: Anda Mungkin Menjadi Mangsa

 
Awas: Anda Mungkin Menjadi Mangsa

Anda Mungkin Menjadi Mangsa


Info serius pilihan Blog Santai adalah amaran yang dikeluarkan oleh pihak polis mengenai scam panggilan telefon dari mana-mana pihak yang mendakwa mereka adalah pegawai polis atau pegawai bank. Antara modus operandi yang selalu digunakan adalah:

Kes pertama


1. Mangsa terima panggilan telefon mengatakan telah menang ‘Lucky Draw’ bernilai jutaan dollar dari Syarikat Hong Kong /Macau.

2. Sindiket memberikan nombor telefon untuk dihubungi sekiranya mangsa ingin menuntut hadiah yang ditawarkan. Setelah bersetuju, mangsa dikehendaki membayar cukai dan insurans dengan cara memasukkan wang ke akaun yang diberikan oleh sindiket.

3. Setelah wang di “bank-in”, suspek gagal dihubungi dan wang hadiah yang dijanjikan tidak diterima.

Kes kedua


1. Mangsa menerima pangilan telefon dari seorang yang mengaku sebagai pegawai mahkamah/ Polis Bukit Aman memberitahu mangsa terlibat di dalam kegiatan haram seperti ah long, kongsi gelap dan pengedaran dadah.

2. Mangsa dikehendaki memindahkan semua wang yang ada di dalam akaun mangsa ke dalam akaun yang diberikan oleh pihak sindiket bagi mengelakkan akaun mangsa disita oleh pihak berkuasa.


So hati-hati semua...

12 comments:

  1. kena lebih berhati-hati sekarang nie

    ReplyDelete
  2. selalu kalau nombor tak kenal , sha jarang jawab... kadang nak msg balik tanya siapa, suami dah marah... zaman sekarang ni macam2 lah kak...

    ReplyDelete
  3. mcm2 kes penipuan skrg
    selalu gak dpt call bila angkat x dgr suara org
    tp calling on

    ReplyDelete
  4. bahayanyaa :) takut jugak kadang2 tak terperasan bila kena tipu

    ReplyDelete
  5. dah banyak kali kes macm ni dilaporkan pun still ada yang boleh tertipu ye..pelik betul lah

    ReplyDelete
  6. Kena hati2...dah bnyk sgt taktik penipuan..

    ReplyDelete
  7. Mmg berleluasa scam2 mcm ni skrng... mmg kena berhati2...

    ReplyDelete
  8. tq,tpi kite kn leh pkir,sape yg nk bgi tue,yg kedua g laa IBU pejabat mntk kepastian

    ReplyDelete

Designed By