Breaking News

Wednesday, September 3, 2014

30% Rakyat Malaysia Punya Gaji RM2000 Ke Bawah

 http://2.bp.blogspot.com/-bKGeXqgl-S0/Udtqb2sPPqI/AAAAAAABXIQ/XCe0kKhD29g/s1600/KL.png
 30% Rakyat Malaysia Punya Gaji RM2000 Ke Bawah

30% Rakyat Malaysia Punya Gaji RM2000 Ke Bawah


Ramai yang kata gaji RM2500 sebulan mana cukup. Tambahan pula kalau yang sudah bekeluarga. Hmm. Realitinya memang begitu terutama yang tinggal dibandar besar seperti Kuala Lumpur. Semuanya memerlukan duit. 

Menurut data gaji yang dikeluarkan oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), hampir 4 juta daripada 13.5 juta pekerja Malaysia mendapat gaji kurang daripada RM 2,000. Dalam erti kata lain, hampir 30% daripada pekerja-pekerja Malaysia hidup dengan gaji di bawah RM2,000 sebulan. Jadi kalau yang punya gaji RM2500 dah tak cukup, macammana dengan yang punya gaji di bawah RM2000 atau RM1000. Tolak sewa rumah, tolak minyak, tolak pinjaman kereta atau motor, apa yang tinggal ya? Hmmm...

Inilah cabaran sebenar rakyat Malaysia. Kena pandai planning, kalau ingin hidup lebih selesa. Kena ada plan kedua, untuk mencari pendapatan sampingan. Banyak pilihan yang ada. Cuma perlu rajin cari peluang. Walau apapun satu perkara yang kita semua sabagai orang Islam perlu ingat dan muhasabah diri:

 http://2.bp.blogspot.com/-dYNSC0yjRDg/UTa2VNwlcUI/AAAAAAAALcQ/AtGoYvPAnOg/s640/399416_566073770082983_438283718_n.jpg
Rezeki Yang Berkat

16 comments:

  1. tak perah pula merasa gaji banyak itu walaupun belum tolak2 epf bagai uh...kayo2...tuh

    ReplyDelete
  2. Insha Allah.. Penh merasa... Boleh je hidup... Jnji hidup ikut poket sendiri jgn ikut poket org lain..

    ReplyDelete
  3. gaji cik nor bawah 2k gak..nasib lah kos sara hidup masih rendah..blh lah jgk pakai kete n saving tiap2 bulan...alhamdulillah

    ReplyDelete
  4. saya respek dengan orang yg boleh hidup dengan makan gaji bawahk 2k sebulan.. lebih2 lagi yang dah berkeluarga... huhu....

    ReplyDelete
  5. semoga rezeki yang dapat tu berkat kan...?? ramai orang susah kat luar tu yang gaji tak cecah ribu pun.. anak ramai... alhamdulillah, mereka pandai bahagikan bajet....

    didik diri sebut alhamdulillah dengan rezeki yang tak seberapa ni...

    ReplyDelete
  6. Yb2 kita pula 1 projek 5% ~kaya raya tp masih tak puas..

    ReplyDelete
  7. kasihan ye...tapi kena bersyukur dan berusaha.

    ReplyDelete
  8. Huhu..jadi, dengan penuh harapan..segeralah naikkan gaji kami..13 juta..nilai yang banyak tu...

    ReplyDelete
  9. semua kena ada side income.tak bole harapkan sole income sahaja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Saya ni dari keluarga susah.
      Dari kecik semua cukup makan je.
      Tapi, alhamdulillah saya belajar dari kesusahan yang kami lalui.
      *Dulu, ayah siang malam kerja cari duit.

      Delete
  10. Setuju sgt2..gaji 2k mmg cukup2 mkn je..kalau slh planing..habis lari bajet.. nk menyimpan lagi lah xdpt..

    ReplyDelete
  11. Eemmmm...bila buat kerja sampingan...nanti org komplen pulak...tak boleh nak focus pada kerja... :(

    ReplyDelete
  12. This is the problem we are facing, low pay and high expenses.

    ReplyDelete
  13. Semoga berkat apa yg diperolehi.. mmg ada yg dpt berjuta pun masih tak cukup. Mudah2an kita semua sentiasa diluaskan rezeki dgn keberkatanNya... aamiin.
    tengok abg nara di bloggerati.. :)

    ReplyDelete

Designed By