Breaking News

Saturday, September 13, 2014

Rempeyek Ni Sedap Tapi....

Info Grafik 
 Kuih Karas

Semalam kita tertengok panduan nilai kalori untuk kiuih-kuih traditional yang ada kat Malaysia. Surprisingly, kuih rempeyek favorite kita menggungguli carta. 100g bersamaan dengan 597 kalori. Banyak tu. Nasi lemak pun kalah. Hmmm..tak ku sangka. Nampak macam ringan tapi berat...

Anyway you all tau ke rempeyek yang mana satu. Kita dulu pun selalu tertukar rempeyek ni dengan tumpi coz rupa dia lebih kurang aje. Yang bezanya rempeyek menggunakan kacang tanah dan juga bilis manakala tumpi menggunakan kacang hijau. 

 http://4.bp.blogspot.com/-290pS1AYx3w/Uenq15iEMEI/AAAAAAAAKyg/1PiRgQMFkWs/s1600/20130713_102959_HDR.jpg
Rempeyek
 http://3.bp.blogspot.com/-7WlhJSQU8Hc/TqWKLIYOnZI/AAAAAAAAAFs/pc2ap6uCthE/s1600/TUMPI+copy.jpg
Tumpi

Apa-apa pun kita suka ke dua-duanya. Sedap. Kalau ada extra bilis dan juga rempah lagi best. Rangup aje. Cuma kadang-kadang ada juga part yang tak best. Kalau banyak sangat minyak. Makan sikit pun dah terasa mual. Mungkin ini salah satu faktor yang menyebabkan nilai kalori dia tinggi kot... 

http://www.virtualmalaysia.com/wp-content/uploads/2013/10/Pangkor-Food-Hunt.jpg
 Kuih Karas

Selain dari rempeyek, kalau you all perasan kuih karas juga mempunyai nilai kalori yang agak tinggi. 543 untuk 100g. Hmm..itulah bahayanya makanan yang bergorengkan. Cuma bagusnya makanan-makanan ringan macam ni kita tak ambil hari-hari. Kalau tak, memang berat. Bukan senang nak hilangkan kalori ni...exercise 20 minits setiap hari pun belum tentu cover...So hati-hati semua. Pilihlah makanan yang sihat ya...

7. Rahsia Untuk Mereka Yang Berhijab

13 comments:

  1. feveret sha rempeyek ni, tapi kalau yang banyak minyak tu... alahai kecewaaa....

    ReplyDelete
  2. Mak aih, kalah nasi lemak tu, raya hari tu banyak la ada kt rumah, semua dh selamat masuk dlm perut... Hehe

    ReplyDelete
  3. yang penting bersederhana..makan jangan berlebihan.hehe

    ReplyDelete
  4. oh my rempeyek..satu balang ku boleh habiskan sorang2 je... ;-)

    ReplyDelete
  5. banyaknye kalori dia.. sbb minyak ngan kacang dia kot.. tp sedap.. lepas ni kalau nak makan rempeyek ni kena berpada2.. TQ for sharing the info..

    ReplyDelete
  6. pada den makan je apa nak makan, janji di balas balik dengan air suam sebab air kosong ni bagus tuk cuci badan huhu

    ReplyDelete
  7. Alamak.. feveret tu. Lagi best klu makan sambil menonton tv.. mengunyah je..

    ReplyDelete
  8. Opsss.. Tinggi kalori? Rempeyek febret kuuu. Isk!

    ReplyDelete

Designed By