Breaking News

Wednesday, September 10, 2014

Skim Sewa Beli Untuk Pemohon PR1MA

Skim Sewa Beli Untuk Pemohon PR1MA 
Skim Sewa Beli Untuk Pemohon PR1MA

Skim Sewa Beli Untuk Pemohon PR1MA


Kita pasti ramai yang sudah sedia maklum bahawa Skim Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) telah diperkenalkan oleh pihak kerajaan sebagai satu initiatif untuk membantu rakyat Malaysia yang berpendapatan sederhana di kawasan bandar-bandar utama untuk memiliki rumah idaman. Walaupun kerajaan telah menyediakan platform untuk memiliki rumah idaman melalui skim ini, ramai diantara pemohon gagal untuk mendapatkan pinjaman dari bank kerana tiada pendapatan tetap atau rekod yang tidak berapa elok. 

Untuk mengatasi masalah di atas, pihak kerajaan telah memperkenalkan skim sewa beli (rent-to-own). Melalui skim ini  pemohon hanya perlu membayar sewa, dan dalam tempoh 20 hingga 30 tahun, rumah itu akan jadi milik mereka. Satu penyelesaian yang amat baik yang perlu di manfaatkan sebaiknya. So pada sesiapa yang belum lagi memiliki rumah idaman dan mempunyai kelayakan seperti berikut, silalah ambil peluang ni k.

Syarat Kelayakan PR1MA 


1. Pemohon mestilah Warganegara Malaysia 
2. Pemohon mestilah berumur sekurang- kurangnya 21 tahun semasa permohonan dibuat. 
3. Permohonan terbuka kepada individu atau keluarga (suami dan isteri) dengan pendapatan purata bulanan isi rumah antara RM2,500 – RM 7,500. 
4. Pemohon dan pasangan tidak memiliki lebih daripada satu hartanah. 
5. Syarat-syarat tambahan mengikut negeri-negeri

23 comments:

  1. Assalammualaikum... Blog santai,

    mselim3 pun dah cuba mohon tu hari tak layak pulak... Pemohon dan pasangan tidak memiliki lebih daripada satu hartanah.

    mselim3

    pls: sebab dah ada rumah ...

    ReplyDelete
  2. info yg menarik utk yg sdang mncari rumah..:)

    ReplyDelete
  3. Paling sesuai utk mereka yg blm memiliki rumah.

    ReplyDelete
  4. Wahh..nice sharing! Leh carik rumah la pasni. Haha..berangan je lebih.

    ReplyDelete
  5. Tawaran menarik, cuma malangnya, pendapatan isi rumah saya masih belum mencecah paras minima RM2,500 ikut syarat.

    ReplyDelete
  6. nak try lah..macam dh lepas je syarat2 tu...

    ReplyDelete
  7. bagus ni, ingat nak try jugak.. hihi.. mana tahu ada rezeki anak-anak..

    ReplyDelete
  8. beznye klo dpt ni..dri hari tu pemes pasal pr1ma ni
    untung org yg dpt

    ReplyDelete
  9. nasib baik saya tak publish entry ni ... heh heh

    ReplyDelete
  10. Bagus juga dpt peluang mcm ni.. mudah2an membantu...
    Jacobs sini.. :)

    ReplyDelete
  11. Bantuan yang terbaik dari kerajaan M'sia.

    ReplyDelete
  12. Bagus juga skim nie... dapat membantu orang2 yang baru memulakan hidup berkeluarga... kalau yg dah lama pun tapi cukup syarat lagi bagus kan... :)

    ReplyDelete
  13. This is great for people who can't get a loan.

    ReplyDelete
  14. Good info...harap2 dpt membantu ramai org

    ReplyDelete
  15. Baguslah grab peluang ni.
    Setau saya harga antara 100k-400k.
    Rumah sekarang mana dapat dah bawah 200k.

    ReplyDelete
  16. dah apply..tp org cakap memang susah nk dapat. Ramai apply... nak cari rumah lelong je la jawabnya..

    ReplyDelete

Designed By