Breaking News

Thursday, December 4, 2014

Bahaya Kalau Guna Talipon Bimbit Di Hospital

Bahaya Kalau Guna Talipon Bimbit Di Hospital

Bahaya Kalau Guna Talipon Bimbit Di Hospital


You all perasan tak kalau pergi hospital ada signage seperti kat atas, yang tak membenarkan talipon bimbit dibawa masuk ke kawasan-kawasan tertentu. Tapi ramai je yang langgar kan termasuk para doktor sekali. Mengikut kajian 64% daripada doktor mengaku meninggalkan/menggunakan talipon bimbit mereka di kawasan berisiko tinggi termasuk di bilik pembedahan. Hmm..camne tu?

Jadi kenapa perlu buat signage tu ya? Sebenarnya mengikut kajian yang dilakukan pada tahun 2007, talipon bimbit sememangnya boleh mengganggu 1 hingga 4% peralatan elektronik yang digunakan untuk pembedahan contohnya. Namun ianya hanya akan berlaku sekiranya talipon tersebut berada dalam lingkungan satu meter daripada peralatan yang digunakan. 

Interference from a phone depends on three things – the intensity of the signal, the frequency of the signal and the degree to which equipment is shielded. Whenever a phone is switched on it transmits a signal hoping to make contact with a base station in order to send and receive calls or texts and with smartphones, emails and other data. Once these electromagnetic waves are being transmitted, any length of wire in a piece of medical equipment can act as an antenna. In principle, even the wire linking a patient to a monitor could do it. It’s the resulting electric current which could disrupt the equipment. In the newest kinds of devices the internal wires have been shortened in order to avoid this.

Biarpun jarak yang dibenarkan hanya satu meter, tak salah kalau kita ikut peraturan kan. Ianya sebahagian daripada langkah keselamatan. Tak perlu bagi kita untuk mencabar peraturan bagi membuktikan teori kat atas tu adalah salah. Yang pasti mencegah adalah lebih baik daripada merawat kan. 


16 comments:

  1. owh, xpernah pulak perasan sign ni kat hospital..hehe..

    ReplyDelete
  2. Owh..x perasan pulak ada tanda tu.
    Saya dulu je kerja hospital (2007/2008).

    ReplyDelete
  3. oo menganggu peralatan sepital yg lain .... tq for the info

    ReplyDelete
  4. sama kes juga bila diorg pakai telepon kat stesen minyak,,,siap amik gambar lagi...

    ReplyDelete
  5. Perlu ada signage mcm tu...
    Nampak macam perkara kecik...tapi takut bagi impact yg besar..

    ReplyDelete
  6. Kena timbang rasa la dengan kakitangan hospital kan. Kesian pesakit kalau peralatan tiba2 gagal berfungsi..

    ReplyDelete
  7. memang akan ada effect pada peralatan elektronik yang lain..lebih-lebih lagi bagi pesakit yang sentiasa menggunakan alatan hospital ni.

    ReplyDelete
  8. Aah pernah jugak tau tentang ni tapi selalu buat tak tau je..isk3..

    ReplyDelete
  9. Ara pernah kena marah dengan nurse sebab bawak phone masa melawat ayah dekat ICU dlu... Masa tu jahil sgt..

    ReplyDelete
  10. Fuhh bahaya... buat niaya je kat org klu yg tengah menjalani pembedahan serius atau rawatan rapi....
    lactacyd sini...

    ReplyDelete
  11. staff hospital kena alert ni ... lactacyd .

    ReplyDelete
  12. Pengawal keselamatan lepas ni kena pkai detector utk cek pelawat, doktor dan nurse yg bwk masuk hp.

    ReplyDelete
  13. sepatutnya staff yang lebih alert...barulah yang lain akan ikut kan :)

    ReplyDelete
  14. Tpi mmg staff hospital juga guna...tpi mmg dlm bilik bdh x bwa msuk..

    ReplyDelete
  15. dulu mama teman kat wad takdela bosan... ni sekarang kalau masuk wad, kena tinggal sorang2... hasben tak bley teman... tv takde... perlu jugak HP tu :(

    ReplyDelete

Designed By