Breaking News

Wednesday, December 3, 2014

Lif Terpantas Di Dunia


Shanghai Tower. Skyscraper in Shanghai, China
Shanghai Tower, Lif Terpantas Di Dunia

You all tau tak lif terpantas di dunia terletak dimana? Pada yang tak tau, lif terpantas di dunia bakal digunakan oleh Shanghai Tower di China. Bangunan setinggi 632 meter ini, menggunakan lif yang berkelajuan tinggi yang bergerak pada hadlaju 18 meter sesaat. Hmmm..laju ni..macam roller coaster. Bangunan Shanghai Tower mempunyai 121 tingkat dan direka oleh Gensler dari Amerika Syarikat. Bangunan ini akan beroperasi sepenuhnya pada tahun 2015.

Fakta Mengenai Lif Terpantas Di Dunia
Fakta Mengenai Lif Terpantas Di Dunia

p/s: Ada sapa-sapa kat sini yang pernah sangkut dalam lif?


21 comments:

  1. 121 tingkat lif laju sekejap aje...dah sampai.
    Tapi macam seriau jer... naik lif cenggitu

    ReplyDelete
  2. macam nak cuba naik, tapi macam takut dan seriau jer...he he he...

    ReplyDelete
  3. 121 tingkat..mesti skjp sj sampaikn..

    ReplyDelete
  4. Part nak turun tuuu macam seramm. Hihi. Gayat gituuu.

    ReplyDelete
  5. uishh.. technology semakin canggih!

    ReplyDelete
  6. lajunya..takut la nak naik..yg biasa pun seram..huhu..

    ReplyDelete
  7. pernah mimpi naik lif laju & tinggi... agaknya kat Shanghai laa kot... kira pernah laa kan..?? aci tak kak raudzah?? hahaha

    ReplyDelete
  8. tengah bayangkan macam mana rasa bila tengah turun...hehe :D

    ReplyDelete
  9. Kalau terputus dari tingkat paling atas mmg remuklah huhu...

    ReplyDelete
  10. Macam ngeri aje...
    tapi..itulah yang dinamakan teknologi..

    ReplyDelete
  11. takutnya pakcik nak naik lif mcm tu..

    ReplyDelete
  12. Awatlah tinggi sangat bangunan tu.
    That's why kene buat lif yang laju.
    Hishhh...seriau.

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. Alamak silap tulis Teknoloi sepatutnya Teknologi hehe

      Delete

Designed By