Breaking News

Saturday, December 6, 2014

Rakyat Malaysia Ketagih Talipon Pintar

Rakyat Malaysia Ketagih Talipon Pintar

Rakyat Malaysia Ketagih Talipon Pintar. Selalu dengar tak ayat ni. Pasti selalukan. Bukan propa tapi kenyataan tau..he..he..Sebenarnya ketagihan terhadap talipon pintar ni dah jadi macam virus yang sukar dikawal terutama dikhalangan generasi muda. Makin serius. Sebab tu ada orang tu kalau boleh 24/7 talipon mesti ada kat tangan. Berpisah hanya waktu tidur. Itupun setelah menghabiskan saat terakhir sebelum tidur dengan online di talipon. Bangun pagi pun ini perkara wajib ditengok dulu sebelum mandi..Parah kan...
Kalau tengok senario ni tak mustahil anggapan bahawa ramai diantara kita semua yang dah jadi seperti ‘hamba kepada telefon pintar’. Dah tak boleh berpisah. Kalau sehari tanpa talipon memang mati akal. Seolah-olah dunia terhenti seketika. Kalau keluar makan dengan kawan-kawan atau ahli keluarga pun tangan dan mata asyik kat talipon. Dah jadi macam orang asing dalam sebuah kumpulan. Dan yang lebih parah, duduk sebelah-sebelah pun boleh whatsapp tau..he..he..Memang ketagihkan...
Sebenarnya bila jadi macam ni, memang banyak keburukan daripada kebaikan. Yang pasti komunikasi konventional dah semakin hilang. Bila tiada lagi komunikasi face-to-face you all agak-agak apa yang akan berlaku?

19 comments:

  1. Anak SP yang baru 3 tahun pun dah cekap main smartphone, SP je yang masih guna handphone lama guna keypad..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu SP...Sekarang ni small kids pun dah advance..he..he

      Delete
  2. itulah generasi skrg sis.....mmg berkembangan teknologi akan ad impaknya...

    ReplyDelete
  3. hehe..betul tu sis..even baby pun dah pandai mintak handset kat mak ayah

    ReplyDelete
  4. tak dapat nak dinafikan.. tgk family ada juga yg mcm ni tp selalunya nina paksa jugak dorang bercakap

    ReplyDelete
  5. Haru la ni..bdk kecik kalau xdpt hp pun mengamuk semacam ja...virus hp.haha

    ReplyDelete
  6. Semakin banyaklah penagih sekarang ni hehee.. :D

    ReplyDelete
  7. ha ah komunikasi face to face dah makin berkurangan..which is not good kan

    ReplyDelete
  8. inti for you...have a lovely weekend :)

    ReplyDelete
  9. Betul tu saja dikalangan anak-anak...orang dewasa pun ramai...

    ReplyDelete
  10. anak sy minta hp utk hadiah besday dia bln dpn!

    ReplyDelete
  11. Betul tu...
    kadang2 tu..makan semeja..tapi masing2 dengan dunia sendiri....

    ReplyDelete
  12. Sha pulak takde obses sangat... selalu ambil gambar untuk masuk dalam blog je... hehe.. tapi kalau lepak2 sedih jugak laa bila semua dengan smartphone je :)

    ReplyDelete
  13. Memang pun....kat rumah ni pun sama....huhu.... Ayah dia suka beli hp, pas tu yg lama dapat kat si kecik .....sudahnya sekarang ni semua ada hp...

    ReplyDelete
  14. Takut tak ingat Tuhan dah...
    Sebab di hati hanya telefon yang diingat & difikirkan.
    Nauzubillahiminzaalik.

    ReplyDelete

Designed By