Ayam Goreng Bombay




Bahan-bahan:
1.5 kg ayam - dipotong kecil
50 gm halia - dikisar
70 gm bawang putih - dikisar
250 gm tepung kacang hijau
250 gm tepung gandum
150 gm serbuk cili
150 gm serbuk kunyit
1 sudu kecil pewarna tandoori
2 tangkai daun kari
Garam secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
Sedikit minyak masak

Cara menyediakan:
1. Ayam yang dicuci bersih, dituskan.
2. Sebatikan ayam dengan bahan-bahan kisar, pewarna tandoori dan daun kari.
3. Lumurkan juga ayam dengan serbuk cili, serbuk kunyit, garam dan lada sulah.
4. Perapkan selama satu jam.
5. Satukan tepung kacang hijau dan tepung gandum.
6. Setelah sejam diperap, gaulkan ayam dengan adunan tepung.
7. Panaskan minyak di dalam kuali.
8. Goreng ayam sehingga garing.
9. Bolehlah diangkat dan enak dinikmati ketika masih panas.

Comments

Popular posts from this blog

1st Segmen : Kasi Terjah by Add

Kenapa Rukuk dan Sujud Dalam Solat