Dilema Pintu Yang Tertutup

on Tuesday, September 23, 2014

Dilema Pintu Yang Tertutup


Dalam hidup, pasti setiap dari kita pernah melalui kisah suka dan duka. Yang gembira pastinya jarang meninggalkan kesan namun yang duka pastinya sukar untuk kita lupakan. Ianya mengambil masa dan adakalanya kita gagal untuk move on. Dan yang lebih sedih, the moment kita realize that we have to move, it is already too late. So berpada-pada kalau kita diuji Allah. Kena selalu ingatkan diri, setiap pintu yang tertutup pastinya ada pintu lain yang terbuka. Jadi kita tak boleh terlalu lama terpaku melihat yang tertutup sehingga tidak dapat melihat pintu lain yang dibukakan untuk kita. Kena selalu ingatkan diri, setiap kejadian, baik dan buruk ada hikmahnya. Kena redha dengan ujian Allah kerana Allah lebih tau apa yang terbaik untuk kita.

Kenali Malaysia Dalam Masa 30 Saat


Kenali Malaysia Dalam Masa 30 Saat 

Kenali Malaysia Dalam Masa 30 Saat


Setiap dari kita mungkin punya cara yang berbeza untuk kita mengexpresikan apa yang kita faham tentang negara kita Malaysia. Just like EXPRESI dalam video ni. Dalam masa tak sampai 30 saat, dia beri kita satu gambaran yang mungkin ramai diantara kita tak pernah terfikirkan pun mengenai Malaysia sebelum ni. Nak tau apa dia yang buat? You all boleh klik kat SINI @ klik Image kat atas untuk tonton video dan saksikan sendiri k. Its quite touching especially part last. Kena tengok dengan hati bukan hanya pandangan biasa menggunakan mata ya.

Apabila Seluruh Pasukan Bolasepak Cameroon Peluk Islam

on Monday, September 22, 2014


Keseluruhan pasukan bola sepak Cameroon peluk Islam beramai-ramai
Pasukan Bolasepak kebangsaan Cameroon mengucap dua kalimah syahadah 
beramai-ramai 

Pasukan Bolasepak Cameroon Peluk Islam


Dalam hidup kita macam-macam perkara boleh berlaku dengan izin Allah. Perkara yang baik dan mungkin kurang baik pada kita tapi baik pada Allah. Semuanya sudah ditentukan di Luh Mahfuz. Ini juga yang terjadi kepada kesemua anggota pasukan bola sepak kebangsaan Cameroon termasuk jurulatih dan paderi mereka yang telah memeluk agama Islam secara beramai-ramai di Dubai baru-baru ni. Mesti ramai yang dah baca mengenai berita nikan. 

Actually kita happy sangat bila baca berita ni. Alhamdulillah, mereka telah mendapat hidayah Allah. Yang pasti hidayah Allah akan datang apabila tiba waktunya. Tak kira bangsa, warna kulit dan juga kepercayaan sebelum nya. Dan yang lebih gembira, mereka membuat keputusan tersebut setelah tertarik dengan layanan baik dari warga tempatan serta menyedari betapa Islam itu hebat dan sangat indah. Mereka dapat rasakan keamanan dan ketenangan yang ada didalamnya. 

Hmm...bertuah kita yang telah dilahirkan didalam Islam. Cuma persoalannya adakah kita benar-benar menghargai hidayah yang diberikan Allah dan dapat merasakan perkara yang sama. Dan apakah kita telah menunjukkan sikap yang baik sebagai seorang islam? Kena banyak muhasabah diri ni.

 
© Blog Santai All Rights Reserved