Hukum Karma

on Saturday, October 25, 2014

Hukum Karma & Masyarakat Bali

Salam Awal Muharam untuk semua pembaca Blog Santai. Hari ni kita nak berkongsi satu cerita menarik mengenai hukum karma dan kaitannya dengan masyarakat Bali. Bagi yang pernah pergi ke Bali, you all mesti perasan Bali sangat selamat. Sebab tu kalau nak ronda-ronda kawasan sekitar atau shopping pada waktu malam, relax aje. Perasaan takut tu tak ada atau kurang berbanding Malaysia. 

You all nak tau kenapa jadi macam ni? Sebenarnya kebanyakan mereka sangat percaya dengan hukum karma. Dalam erti kata lain mereka sangat percaya kalau buat baik akan dibalas baik dan buat jahat akan dibalas jahat. Inilah kepercayaan yang sangat basic dalam islam kan. Namun jangan terkejut kalau kita katakan hampir 99% daripada penduduk Bali adalah berugama hindu. Hmmm...Camne tu...

Dan satu lagi sikap yang kita sangat respect dengan dia orang adalah cara mereka menghormati majlis. Menurut mereka-mereka yang kita temui, penduduk Bali memang terkenal dengan sifat "taat" terutamanya apabila melibatkan majlis keagamaan. Kebanyakan mereka sanggup berhimpun berjam-jam lamanya atau mungkin seharian jika berada dalam majlis keagamaan. Kalau kat malaysia ni nak kekal duduk satu jam dalam majlis agama pun susahkan..Ada je halangan. Kejap aja saf penuh. Setengah jam kemudian dah tinggal separuh atau suku...Nak gi tolilet lah, nak buat panggilan talipon, kebaslah..macam-macam lagilah he..he. 

Itulah antara perkara menarik yang kita belajar tentang masyarakat Bali. Kalaulah rakyat Malaysia boleh bersikap macam ni, alangkah bagusnya kan...


Masuk ICU Gara-Gara Kasut

on Friday, October 24, 2014

Masuk ICU Gara-Gara Kasut
Masuk ICU Gara-Gara Kasut 

Masuk ICU Gara-Gara Kasut 


Kisah samseng di sekolah tidak pernah sepi. Ada aje yang nak jadi kaki buli. Terbaru berlaku di Balik pulau. Gara-gara sepasang kasut, seorang pelajar tingkatan dua dari Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Balik Pulau dimasukkan ke ICU. Beliau yang kritikal disahkan patah tulang rusuk dan bahu setelah "dikerjakan" menggunakan seterika panas serta dipijak beramai-ramai selama beberapa jam oleh sekumpulan pelajar senior di asrama mereka. 

Kejadian malang yang berlaku awal pagi Rabu, hanya diketahui oleh warden keesokan harinya. hmmm...lambatnya warden sekolah bertindak. Nasib baik masih bernyawa. Kesemua pelajar yang terlibat telah dikenal pasti dan akan ditahan untuk siasatan lanjut. Apa-apa pun adik-adik ni memang cari nahas..sayang..belajar dah pandai tapi perangai macam gangster. Siap bawak gang lagi. 

Bila baca kes ni teringat kes Gadis Pailang. Apa khabar adik-adik pailang kita sekarang ya. Moga-moga dah insaf semuanya..

1. Kisah Ice Cream
2. 15 Rahsia Selfie 

Selamat Menyambut 1 Muharam, 1436 Hijrah

Selamat Meyambut 1 Muharam 1436 Hijrah

Selamat Meyambut 1 Muharam 1436 Hijrah


Hari ni merupakan hari terakhir dalam tahun hijrah 1435. Ini bermakna esok kita akan menyambut 1 Muharam 1436 Hijrah. I Muharam merupakan suatu tarikh yang penting bagi umat Islam kerana ia memperingati peristiwa penghijrahan Nabi Muhammad SAW dari Kota Makkah ke Madinah pada tahun 622 Masihi. 

Sebelum berhijrah ke tahun baru, elok rasanya kita bermuhasabah diri. Semak kembali amalan-amalan yang telah kita lakukan sepanjang tahun 1435 hijrah. Adakah kebaikan melebihi keburukan? Jika banyak yang baik, Alhamdulillah. Jom sama-sama kita pertingkatkan lagi amalan kita.
doa akhir tahun hijrah bacaan doa akhir awal tahun hijrah dan amalan sunat
 Baca Doa Akhir Tahun Ini Sebanyak Tiga Kali Pada Akhir Waktu Asar Pada Hari Ini

Doa Akhir Dan Awal tahun


Namun jika banyak kekurangan dalam amalan kita, bjom sama-sama kita berhijrah dan tutup buku "kekhilafan" kita dengan membaca doa akhir tahun pada hari terakhir Zulhijah hari ini selepas waktu Asar dan buka buku baru kita dengan bacaan doa awal tahun selepas waktu Maghrib. Semoga penghijrahan kita adalah lebih baik dari tahun yang sebelumnya. Aminnnn..


doa awal tahun hijrah bacaan doa akhir awal tahun hijrah dan amalan sunat
Baca Doa Awal Tahun Ini Sebanyak 3 Kali Selepas waktu Maghrib Pada Hari Ini 

Sesiapa yang membaca doa ini, Allah akan mengampunkan dosanya setahun yang lalu dan mewakilkan dua malaikat untuk memeliharanya dari fitnah syaitan.
 
© Blog Santai All Rights Reserved