Breaking News

Monday, January 21, 2013

Pengguna rokok e-elektronik terdedah kepada penyakit


ANTARA rokok e-elektronik yang terdapat di pasaran. - Gambar hiasan


Penjualan rokok e-elektronik bukan sahaja salah di sisi undang-undang, malah pengguna produk itu turut terdedah kepada pelbagai penyakit kronik.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, penjualan bahan dan produk itu adalah salah mengikut Akta Racun 1952 dan Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984.

"Mereka yang didapati bersalah menjual dan mengedar produk itu dan cecair nikoton untuk kegunaan rokok e-elektronik boleh didenda tidak melebihi RM3,000 atau penjara tidak melebihi satu tahun atau kedua-dua sekali," katanya.

12 comments:

  1. baru ni kerumah kwan.suami dia syok jer dok sedut rokok elektronik ni..yang sempoi nya rumah dia bebas asap rokok...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya ke kak zu..tak pernah come across tapi ada baca kat a few blogs about this..

      Delete
  2. Rokok dalam bentuk apa sekali pun...pasti mengundang bahaya.

    ReplyDelete
  3. baru ni masa tengok bola kat stadium ramai yg hisap elektrik ni...
    sama je tetap keluar asap yg tu lah jugak :)

    ReplyDelete
  4. betul tu..rokok mengundang bahaya..
    kena naikkan lagi denda tu agaknya..

    ReplyDelete
  5. bentuk je berbeza, berenti lagi bagus kot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betoi tu Denaihati..harap-harap dia orang yang ambil ni slowly stop ya...

      Delete
  6. Kan tok puteh..alangkah bagusnya kalau they all ni berhenti merokok kan!!!

    ReplyDelete

Designed By