Breaking News

Friday, February 1, 2013

Wajah-Wajah "Nakal" Wanita Jepun Bergigi Taring Berlapis (5 gambar)


LELAKI Jepun sukakan gadis yang mempunyai gigi taring berlapis.


Wanita di Jepun kini sanggup membelanjakan wang ribuan ringgit untuk memiliki gigi taring berlapis semata-mata mengikut trend terkini dan kelihatan cantik.


Fenomena gigi taring berlapis dikenali di Jepun sebagai 'yaeba'. Ia sangat disukai wanita Jepun kerana kaum lelaki menganggap wanita yang mempunyai gigi tersebut sebagai comel.

Menurut akhbar Japan Today, fenomena yang dicetuskan oleh beberapa kumpulan pop dan selebriti Jepun itu telah membuatkan imej gigi taring berlapis begitu popular di negara berkenaan. 

 'Yaeba' literally means 'multilayered' or 'double' tooth, and describes the fanged look achieved when molars crowd the canines

Wanita Jepun dari segenap usia kini berpusu-pusu ke klinik gigi untuk memiliki gigi taring palsu sementara atau tetap yang disebut 'tsuke-yaeba' dan ditampal pada gigi asal mereka.

The look is popular among men who find the imperfect smile they form endearingly childlike

Doktor gigi mengenakan bayaran AS$390 (RM1,208) untuk prosedur berkenaan.
Ekoran populariti imej gigi taring berlapis itu, sebuah kumpulan penyanyi di Jepun telah menamakan diri mereka sebagai TYB48 (tsuke-yaeba48). Nama tersebut diberikan oleh seorang pengarah klinik gigi, Taro Masuoka. 

 'Cute': Young women pictured after they have had adhesive mini-fangs attached to their canine teeth

Menurut Masuoka, 'yaeba' memberikan seseorang wanita itu wajah yang comel tetapi nakal.

7 comments:

  1. adoii macam2 hehe -.-' jgn pulak lepas ne semua berpusu2 nak buat dagu runcing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai fae..dia orang ni memang macam-macam..last time dahi berbenjol..semua dapatkan dapatkan injection nak dahi macam tu..kali ni gigi taring pulak..hmm

      Delete
  2. masam2 betul trend sekarang ini..ingatkan taring semulajadi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah mama..nanti dah taka da yang original dengan dia orang kan..

      Delete

Designed By