Breaking News

Sunday, June 2, 2013

Asteroid gergasi melintas bumi

Asteroid gergasi memiliki bulan sendiri melintas bumi


Asteroid gergasi melintas bumi  
Imej pertama radar menunjukkan asteroid 1998 QE2 bersama bulannya berkedudukan kira-kira 6 juta km dari bumi.


Sebuah asteroid gergasi memiliki bulan sendiri dilaporkan melintasi bumi pada jarak dekat, kelmarin. Saintis Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas (Nasa), Paul Chodas berkata, satu siri imej asteroid dinamakan 1998 QE2 berjaya dirakam menggunakan sejenis antena Rangkaian Angkasa Luas di Goldstone, California, Amerika Syarikat.

"Antena menunjukkan asteroid 1998 QE2 merupakan sejenis perduaan. Malah paling menarik ia memiliki bulan sendiri," kata Paul.
Batu angkasa lepas yang dijumpai projek MIT’s Lincoln Near Earth Asteroid Research (LINEAR) pada 19 Ogos 1998, bersaiz sembilan kali ganda lebih besar daripada sebuah kapal persiaran Queen Elizabeth II atau berdiameter 2.7 kilometer (km).

Asteroid gergasi melintas bumi 
Kedudukan batu angkasa gergasi sewaktu melintas bumi.


Namun, 1998 QE2 disahkan tidak mengundang bahaya kepada manusia sewaktu melintas bumi.
"Ia mendekati bumi pada pukul 4.59 waktu tempatan dan dijangka berkedudukan selamat daripada sebarang hentaman dengan bumi sekurang-kurangnya pada jarak 5.8 juta km," katanya.

Paul berkata, sejurus menjauhi matahari, 1998 QE2 akan berpatah balik ke luar lingkaran asteroid di orbit yang berhampiran dengan planet musytari.
Bagaimanapun, saintis meramalkan kejadian ini akan berulang 200 tahun akan datang selain 1998 QE2 akan berkedudukan lebih rapat lagi dengan bumi.  - Reuters

Rahsia Jutawan Ternama  
Cara Buat Duit Dengan Says 

Pekerja Dirumah Diperlukan   
Cara Buat Duit Dengan Gushad
Cara Buat Duit Dengan Youtube
Cara Buat Duit Dengan Google Adsense    
Teknik Menjana Pendapatan 5 Angka Sebulan 

No comments:

Post a Comment

Designed By