Breaking News

Wednesday, June 26, 2013

Kembara ke Pasar Siti Khadijah

Hari ni kita nak sambung pasal kisah kembara kita dalam negara. Kalau ist entry kita share on my Kembara Ke Pulau Perhentian  di Terengganu, 2nd entry ni kita naik atas sikit pergi Pasar. Mana lagi kalau tak ke Pasar Siti Khadijah di Kelantan. Rasanya ramai yang dah biasa pergi ke Pasar ni kan. Memang best, macam-macam boleh shopping.

Pasar Siti Khadijah
 http://malaysia.panduanwisata.com/files/2013/05/pasar-siti-khadijah4.jpg
 Pasar ni memang unik sebab kebanyakan peniaga adalah kaum wanita. Hebat dia orang ni!!!

My favorite bila pergi sini of course lah segala jenis keropok, buah-buahan, kaftan, batik dan tudung. Cuma kalau nak murah kena pergi dengan orang kelantan coz kalau cakap luar susah nak tawar menawar..he..he

tudung pasar siti khadijah
Banyak Pilihan ada...

http://2.bp.blogspot.com/-ENXWctBl204/UByuNdmN9gI/AAAAAAAAACk/iI7MnH5XOJQ/s1600/SWN_200708_19_08_002.jpg 
 Macam-macam serunding, keropok dan sauce ada. Sediakan duit aje.

http://farm1.staticflickr.com/30/61608436_20433dd8b1_z.jpg?zz=1
Dekat sini pun ada telur penyu tau. kita suka jugak makan telur penyu ni coz rasa dia berlemak and a bit salty.

http://v-images2.antarafoto.com/gec/1298121301/mangga-harum-manis-01.jpg
 Then kalau nak beli buah-buahan kat sini, kita memang recommend beli Mempelam Mas Siam. Memang Manis. Guaranteed!!!!!

 http://lh5.ggpht.com/-7WXDjFzAY_Q/T2cLUuqnSJI/AAAAAAAAIB4/cw1fpEV5HBQ/_MG_0009_thumb%25255B2%25255D.jpg?imgmax=800
Kalau dah penat shopping, kat Pasar ni pun ada food court tau. Macam-macam ada. But of course lah my favorite is seafood. Udang goreng dan ketam masak lemak. Memang sedap. Yummy!!!!

gerai di luar pasar siti khadijah
Bukan setakat kat dalam pasar, kat Luar pun ada yang menjual tau. So don't worry kalau dah miss kat dalam tadi, kat sini pun masih boleh borong ya.

masjid berdekatan pasar siti khadijah
Last but not least, one thing very good about this place is tempat solat just next door. So kalau dah penat shopping tak perlu risau nak solat kat mana, coz Masjid Al-Barqah sebelah aje. Boleh solat jamak & Qasar sekali. Tak perlu rushing k.

Pesanan Penaja: Pada sesiapa yang nak jalan-jalan ke Kelantan tu, jangan lupa singgah Kat Pasar Siti Khadijah tau...And sediakan duit banyak-banyak ya...

3 comments:

  1. wahhh jalan sakan la yer..best best..x jerubu ke

    ReplyDelete
  2. Best memang bests wan..sediakan duit aje...tak de jerebu masa kita gi sana..

    ReplyDelete
  3. Mmg bestkan Raudzah...Okje pergi 3 tahun sudah kot...lama dah...tapi kat kelantan susah nak cari keropok ikan yg best kot

    ReplyDelete

Designed By