Breaking News

Monday, June 24, 2013

5 Gambar Supermoon @ 23 June 2013

Mungkin ramai yang tidak dapat menyaksikan kehadiran Supermoon semalam kerana jerebu yang teruk. But its ok coz di sebahagian besar dunia, Supermoon kelihatan dengan jelas. Mengikut kajian Supermoon yang terjadi semalam adalah lebih besar daripada apa yang akan berlaku pada 28 September 28, 2015. Supermoon yang paling besar sehingga tahun 2034, adalah di jangka berlaku pada 14 Nov 2016.

Graph yang dikeluarkan oleh NASA yang menunjukkan kejadian Supermoon
This graphic using NASA data explains what causes a supermoon

Gambaran Supermoon di beberapa tempat di dunia @ 23 Jun 2013
The supermoon sets over the Statue of Liberty, N.Y.
Supermoon di Statue of Liberty, N.Y.
The incredible moon sets by the exterior of the state Capitol in Jackson, Miss.
Supermoon di  the state Capitol in Jackson, Miss.
A statue of the Angel Moroni on top a Latter-day Saints temple is silhouetted against the rising moon in Kansas City, Mo.
Supermoon di Kansas City, Mo.
The moon rises over the temple of Poseidon, the ancient Greek god of the seas
Supermoon di Greek
The moon rises behind the Peter and Pawel Fortress in St. Petersburg, Russia
Supermoon di St. Petersburg, Russia

4 comments:

  1. Ohh.. patutlah rasanya nampak bulan tu macam jelas semacam je. tapi sebab jerebu warnanya berukar merah. Haha. Supermoon rupanya~

    ReplyDelete
  2. La baru tau ke Amirul..nway takpe coz according tu dia orang kesan supermoon mungkin boleh dilihat sehingga hari ni tau..so sempat lagilah kalau tak jerebu..,

    ReplyDelete
  3. Tak sempat pun hari tu menikmati Supermoon

    ReplyDelete

Designed By