Uniknya Hummingbirds

on Sunday, June 30, 2013

Last month bila balik kampung, adik ada bagitau ada sekor burung cantik sangat hinggap di pokok sebelah rumah we all. Dia kata, tak pernah nampak burung tu. Saiz dia kecil sangat and boleh mangapung diudara dengan sayapnya yang kecil. Unfortunately, dia tak sempat nak snap gambar coz teruja tengok burung tu.

 http://blog.alpinegrows.com/wp-content/uploads/2012/04/hummingbird-flowers-flying_1366x768.jpg
Hummingbird

Tapi dia kata mungkin burung tu yang di panggil Hummingbirds coz saiznya yang teramat kecil. Tapi according to him, rasanya Hummingbirds tak da kat Malaysia. Ianya berasal dari New Zealand and selalunya burung ni travel around the world. Takkan singgah kat rumah kita orang kot. hmm..mustahil ni..Then bila dengar cerita tu terus teruja nak check on this Hummingbirds. So Finally this is what I get...

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/46/Purple-throated_carib_hummingbird_feeding.jpg
 Hummingbird

Hummingbird ialah sejenis Burung Kelicap[1] yang berada dalam keluarga Trochilidae.[2] Ia merupakan antara burung terkecil, dengan saiz berukuran 7.5–13 cm (3–5 in). Malah, spesies Hummingbird yang paling kecil ialah Mellisuga helenae, sepanjang 5 cm. Ia boleh terapung di udara dengan mengepak-ngepak sayapnya di udara dengan cepat, 12–90 kali sesaat. Ia boleh terbang dengan kelajuan melebihi 15 m/s (54 km/j; 34 bsj).

 http://s5.favim.com/orig/51/hummingbird-flowers-pink-Favim.com-504115.jpg
  Hummingbird

Ooo..spesis burung kelicap rupanya..but burung kelicap yang biasa kita tengok bigger in size. This one is too small. Memang cantiklah this Hummingbirds...agaknya pokok kat rumah we all tu bertuah kot coz the same Hummingbird datang lagi the next following week.

Ranking: 5

5 comments:

  1. x prnh un tgk burung ni dpn2..huhu... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena pergi taman burung ni aisya..

      Delete
  2. Memang bertuah le kalau gitu Raudzah....banyak banyak rumah rumah awak je yg disinggah hehe...ni kita jeles ni hehe

    ReplyDelete
  3. cantiknya ciptaan Allah...dia kejar kekasih sampai kt umah raudzah ke?

    ReplyDelete

Langgan artikel Percuma via feed Follow @https://twitter.com/bspj88 di twitter Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Ping your blog, website, or RSS feed for Free
 
© Blog Santai All Rights Reserved