Breaking News

Thursday, July 4, 2013

Fakta Mengenai Otak Manusia (Part 2)

Tahukah Anda: 

http://outsiderjapan.pbworks.com/f/1241104812/geisha.jpg
Source: Google

Rakyat Jepun mempunyai IQ yang paling tinggi di dunia dengan kadar purata 111. Manakala 10% daripada rakyat Jepun mempunyai IQ melebihi 130%.

Berbanding dengan Malaysia Average IQ bagi penduduk Malaysia adalah dibawah 90.


13 comments:

  1. Pelik baca fakta tu...sebenarnya berapa kadar IQnya 111 atau 130?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Average Japanese IQ nya 111. Tapi 10% daripada mereka mempunyai IQ 130 hampir kepada genius. Kalau dah above 140 boleh dianggap tahap genius BM..Albert Einstein 160 IQ dia.

      Delete
  2. 10% melebihi 130, agaknya berapa rakyat Malaysia yang melebihi 130 ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti kita check ya BM..tapi fakta on Malaysian's IQ tak banyak,..susah nak cari

      Delete
  3. kenapa yer malaysia rendah sangat..kena buat kajian tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin disebabkan factor genetic and makanan kita kot..kena buat research lagi ni..kalau dah dapat jawapan nanti kita buat entry baru ya cik akak

      Delete
    2. agak2nya berapa penduduk malaysia/jepun yg di test IQ mereka n keluarkan result seperti ini..

      Delete
  4. betul ke mcm tu... ! kalu betul sesuatu kena dilakukan ni !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau mengikut kajian memang macam tu KA..

      Delete
  5. huhu.. alahai..~ tingginya.. cm ne nak uji ketinggian IQ ye??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti kita buat entry on this ya, aisya..

      Delete
  6. Salah satu sebab IQ masyarakat kita rendah...sistem pendidikan. No offense.. hehe. tp sy sebagai student sentiasa rasa banyak lagi perlu diubah dalam pendidikan di malaysia supaya para pelajar otaknya lebih berkembang. Bukan paksa dengan kasi kerja sekolah dan buku teks yang banyak2.

    ReplyDelete
  7. Orang jepun ni kreatif...sampai terbawa bawa dalam mimpi

    ReplyDelete

Designed By