Breaking News

Monday, July 29, 2013

Koleksi Iklan Raya Petronas Terbaik

Iklan Raya Petronas

Setiap kali raya, mesti ramai yang ternanti-nanti iklan raya yang pasti menyentuh perasaan kita kan. kalau dulu, iklan Raya Petronas memang sentiasa jadi my favorite coz iklan dia yang memang close to my heart. Touching. But recently, I don't feel the spark coz for me iklan Petronas macam dah kurang perisa sikit, but the message is still there. And the latest iklan Jahit. Iklan ni for me oklah, eventho its a bit off from Hari Raya concept yang sebenar. Ianya mengisahkan pengorbanan seorang Ibu yang sememangnya tiada bandingan, dan tak mungkin kita sebagai seorang anak dapat membalasnya, even dengan limpahan kekayaan.

You all dah tengok belum? Pada yang belum tengok, enjoy k:

Iklan Raya Petronas Raya 2013: Jahit
Dah puas belum? Ok kalau tak puas lagi, you all boleh tengok balik Koleksi-Koleksi Iklan Petronas Terbaik sepanjang zaman Kat Sini. Ada Iklan Raya, Chinese New Year, Deepavali dan juga Sambutan Hari Merdeka. Memang Best!!!

Iklan Raya Petronas 2010 - (Kisah terlanjur Maznah dan Fendi)

Klik Sini Untuk Tonton

Petronas Chinese New year 2008 Ad, Reunion Dinner
 
 Klik Sini Untuk Tonton

Raju vs Raaju (Deepavali 2006)

 Klik Sini Untuk Tonton

Jegang (Merdeka 2006)
 

12 comments:

  1. biasa suka yg kisah ibu beranak 7 tu.. suka iklan tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita suka most of them Maria..tapi dulu-dulu punya..

      Delete
  2. Mmg best & mmg betul. Saya prnah terlibat dlm mengendalikan sedikit urusan iklan utk petronas sehingga 4 thn lepas. Walaupun kami hanya bergerak utk pemasangan iklan billboard, tetapi segala idea berpusat dibwh sebuah agensi antarabangsa sbg perunding kpd petronas. Sungguh pun begitu, segala olahan karya dicetuskan oleh warga malaysia profesional yg bekerja di agensi tersebut. Iklan tempatan terbaik adalah diera arwah Yasmin Hamid, yg menarik bnyk agensi iklan antarabngsa spt ogilvy, bbdo dll utk membuka bnyk ruang kerjasama kpd pengiklan tempatan terlibat dari setiap sudut utk kebaikan petronas atas nama kreativiti. Tp dlm bberapa tahun kebelakangan ni, bnyk politik dalaman yg timbul merebut ruang iklan semata2 utk kontrak & keuntungan. Sy tidak menyalahkan mana2 pihak, sekadar mencurah pendapat berdasarkan pengalaman sendiri. Kerja seni ni mmg mcm tu.. bila duit jadi target utama, kerja akan jadi x feel. Bnyk juga pengalaman sendiri berkerjasama dgn org seni.. kekadang susah nk paham otak diaorg. Bila kerja rushing & budget tight.. hasil jadi kurang halus.
    Eh.. ckp ttg iklan maaf sbb terkomen panjang pulak. Anyway, nice entri, sy setuju dgn topic ni. Tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow thanks Khir coz panjang lebar komen pasal ni..tapi memang betul pun..kita rasa era Arwah Yasmin was the best, because she's creative...cerita dia ada feel..but now dah macam hilang seri..hopefully they can come back coz being a big organization, surely they can afford to have talented person to come with a good advert at least at par with arwah yasmin..

      Delete
    2. Maaf, pembetulan.. arwah Yasmin Ahmad.. Hamid pulak. Tersilap. :D. T kasih.

      Delete
  3. terbaik... ibu beranak tujuh tu. sekarang dah glamor tok wan tu yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu wantie..tok wan dah glamor sekarang..

      Delete
  4. Iklan tu dah keluar TV ke Raudzah...tak perasan pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita tengok kat youtube okje..maybe dah keluar kot..

      Delete
  5. Menanti iklan raya tahun ini...adakah sehebat yg sudah2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang jahit tu this year punya BM...yang TM pun quite ok..

      Delete
  6. serius saban tahun KA mmg menanti2 iklan raya terbaik di tv.. rasanyer iklan petronas antara yg terbaik saban tahun kan ! & terkenang arwah yasmin ahmad

    ReplyDelete

Designed By