Breaking News

Wednesday, July 10, 2013

Peraturan baru BNM berkaitan Pinjaman Perumahan dan Pinjaman Peribadi

Jika ada diantara you all yang merancang untuk membeli rumah atau membuat pinjaman peribadi, BNM dah mengeluarkan peraturan baru yang lebih ketat. Tak taulah ianya lebih baik atau tidak. Ianya bergantung kepada status kewangan you all. Peraturan ni berkuatkuasa serta merta.

18 comments:

  1. Rasanya tiada masalah jika dilaksanakan. Elok juga tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya untuk pinjaman perumahan, effect dia quite banyak especially kalau harga rumah tu tinggi..boleh tahan perbezaan installment dia..BM

      Delete
  2. rasanya memang ramai yang tak layak untuk memohon pinjaman perumahan ni rasanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau rumah RM150k ke bawah ok lagi kot Boni tapi kalau above RM150k, mungkin problem jugak kot pada yang bergaji average..

      Delete
  3. Malaslah ni berhutang lagi Raudzah.... Cukup apa yg ada hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah OKje..kita pun berazam untuk hidup tanpa hutang..tak sabar nak habiskan hutang kereta..

      Delete
  4. huk3...ada y akan ok dan pasti akan ada y merungut@bantah...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang ada aisya.. tapi kita support yang baikkan..

      Delete
  5. tuk mereka yg ingin membeli umah mungkin ada masalah....terpaksa bayar monthly tinggi...klu tinggi jawabnya ramai la x mampu nk beli umah...especially kt bandar2 besar yg mana harga umah langsung tak terkawal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Noe..agak sukar untuk pembeli rumah..so kena plan elok-elok..

      Delete
  6. makin ketat ada pron and con...yang bagusnya kita kurang berhutang yang tak bagusnya kita kurang bereset :)

    http://www.suterablogger.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu BM..harap-harap ianya membantu untuk mngurangkan kadar hutang rakyat Malaysia..

      Delete
  7. Replies
    1. Betul tu KA..baiknya semua orang kena berjimat cermat kalau nak kumpul harta..

      Delete
  8. peraturan baik untuk individu dan negara kita patut sokong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup DH..kita support apa yang baikkan..

      Delete
  9. baru cadang nak buat overlap..hehehe

    ReplyDelete

Designed By