Breaking News

Wednesday, August 21, 2013

8 gambar Bas Jatuh Gaung, 37 Di Percayai Maut

8 gambar Bas Jatuh Gaung, 33 Di Percayai Maut

 View image on Twitter
Bas dalam gaung

Sekurang-kurangnya 37 orang telah disahkan maut selepas sebuah bas express yang membawa penumpang terhumban ke dalam gaung sedalam 50 meter di Kilometer 36, Lebuh Raya Karak menghala ke Kuala Lumpur kira-kira pukul 2.20 petang semalam. Sehingga pukul 8.30 malam tadi seramai 53 mangsa telah dikenalpasti. 37 maut, 24 lelaki dan 13 perempuan. Mangsa yang maut terdiri daripada 27 lelaki dan 10 wanita. Antara yang terbunuh dalam tragedi itu ialah warga Bangladesh, Thailand dan China. Pemandu bas, Lim Kok Ho, 44, juga turut terbunuh.

16 lagi mangsa tercedera. Mereka yang cedera termasuk yang dilaporkan kritikal kini dirawat  di Hospital Selayang (lapan), Hospital Kuala Lumpur (lima), Hospital Sungai Buloh dan Hospital Bentong masing-masing dua mangsa.

  View image on Twitter
Operasi menyelamat melakukan persediaan
 Photo: Usaha menyelamat mangsa sedang dijalankan

Foto oleh ARIFFUDDIN ISHAK 
Usaha menyelamat mangsa sedang dijalankan.
 Bas Genting
Usaha menyelamat mangsa sedang dijalankan.
 
 Antara mangsa yang berjaya diselamatkan.
 View image on Twitter
  Antara mangsa yang berjaya diselamatkan.
 Photo: ANTARA mangsa yang terselamat apabila bas yang dinaiki terjunam di dalam gaung di Genting Highland. 
FOTO Khairull Azry Bidin.
 Antara mangsa yang berjaya diselamatkan.
 
 Antara mangsa yang meninggal dunia
 
Mayat-mayat mangsa yang belum di bawa ke hospital
Twitter @ Astroawani

Statistik Terkini @ 8.30 pm
 
Twitter @ Astroawani

18 comments:

  1. mudah2an ramai yg selamat, risau sy lalu kawasan bergaung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang bahaya PCL..lagi-lagi kalau brek problem..

      Delete
  2. Masih belum ada jumlah mangsa yg di sahkan, operasi menyelamat masih di jalankan. Xdpt bayangkan keadaan didlm bas semasa kejadian...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hampir selesai BM..mungkin esok ada latest statistik kot..coz dah malam susah nak confirm..

      Delete
  3. Jln Karak baik hiway atau jln biasa mmg berbahaya. Klu nasib x baik, kemalangan, biasanya mmg buruk padahnya.. astagfirullah..

    ReplyDelete
  4. takziah kepada keluarga mangsa..hopefully ramai yang selamat :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. 16 orang terselamat so far..akmal..tapi cedera parah kot some of them..

      Delete
  5. salam takziah utk semua keluarga mangsa kemalangan.

    ReplyDelete
  6. katanya bas lebih muatan... hurm.. siapa patut dipersalahkan ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin jugak one of the reason Boni coz 53 tu rasanya dah terlebih tu..tapi rasnya brake problem tu memang ada efek..driver dah tak boleh control bas about 100 meters...hmmm bahayakan..

      Delete
  7. takziah buat semua mangsa... pengajaran utk semua...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Maria..kita selalu risau kalau drive kat tempat-tempat yang curam, asyik brake memanjang..kalau brake ada problem memang bahaya..

      Delete
  8. tulah terkejut dan sedih bila dgr berita ini semalam ! apapun takziah kan

    ReplyDelete
  9. Tulah ...jadi takutlah pulak nak gi Genting...Malang tak berbaukan

    ReplyDelete

Designed By