Breaking News

Monday, August 5, 2013

9 Gambar: Bila Bangladesh & Indonesian Balik Kampung Beraya

Hari Raya sangat synonym dengan balik kampung. Tak kiralah di mana kita berada, akhirnya ramai yang memilih untuk pulang ke kampung. Kalau kat Malaysia kita forbia dengan jem, kat tempat lain yang rakyatnya jutaan kali ganda, mesti lagi sesakkan. Tak caya tengok kat bawah ni. Boleh sesak nafas. Itu baru tengok gambar. Kalau kena join sekali, tak tau macamana. Hmmm..bertarung nyawa ni!!!

 Pesta Balik Kampung
Bangladeshi Muslim passengers crowd a ferry on the river Buriganga in Dhaka, Bangladesh as they head home after Ramadan
 Warga Bangladesh memenuhi setiap sudut dalam ferry yang menyusuri Sungai Buriganga di DhakaThousands of Bangladeshis cram onto the roof of a train at the Airport Railway Terminal on the outskirts of Dhaka as they rush home to be with their families in remote villages before the Eid festival 
Ribuan Bangladesh bersesak-sesakan di atas bumbung keretapi di Dhaka
http://www.zawaj.com/wp-content/uploads/2009/11/hajsmll10.jpg
Berebut Keretapi di Dhaka. Tengok perempuan kat tingkap tu..oh no!!!
 http://1.bp.blogspot.com/-uNSLrzcZFNQ/UY5DLqE7bQI/AAAAAAABIdY/2Wt8sTUvWT0/s1600/05+Dhaka%252C+Bangladesh.jpg
Mak aiii..ramainya atas bumbung keretapi
 passengers climb onto overloaded bus to return to their hometowns for the Eid al-Fitr festival in Lahore
Bus pun overloaded
Kesesakan di Balik Kampung di Surabaya, Indonesia
 
Di terminal ferry. Kira-kira 30 juta perantau dianggarkan pulang ke kampung masing-masing sempena Hari Raya Aidilfitri tahun ini di Indonesia.
http://www.ahmadhumaizi.com/jalan1.jpg
Kat Malaysia pun tak kurang sesaknya...
http://2.bp.blogspot.com/-xb6qRgcmXSE/UCg90DPyI2I/AAAAAAAAGDs/w8B2aSdK8_E/s320/jem+giler.jpg

Harap-harap esok jalan dah clear coz dah ramai balik kampung..So I can go back home smoothly.

13 comments:

  1. beruntungnya kita tak macam mereka kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu aida..we are way off lucky walaupun sesak jugaklah...

      Delete
  2. makk aihhhh super duper crowded. syukur kat brunei x camne.

    ReplyDelete
  3. ..emmm mabuk nak balik kampung beraya...sakan sungguh !

    ReplyDelete
  4. Salam Syawal bakal menjelma. Kesempatan ini diucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir & Batin. Semoga ceria & bergembira. :)

    ReplyDelete
  5. populasi penduduk semakin ramai.. jadi macam ni lah..

    ReplyDelete
  6. sesaknya Raud..ramai betul..yg perempuan tu lasak dan berani..

    ReplyDelete
  7. ni baru betul2 balik kampung, hehe

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum....
    Selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri. Semoga bergembira disamping keluarga tercinta. Maaf zahir & batin =)

    ReplyDelete

Designed By