Breaking News

Wednesday, August 21, 2013

Bila PTPTN Tangguh Bukan Batal CCRIS

http://1.bp.blogspot.com/-sj2CezIg5bs/Toh62exxSwI/AAAAAAAABPc/zPsp5h4KGzc/s1600/ptptn-logo.jpg
 PTPTN & CRISS


Bila PTPTN Tangguh Bukan Batal CCRIS

Isu PTPTN ni tiba-tiba jadi begitu hangat ya, kelam kabut pun ada. Yalah manakan tidak, Blog Santai sendiri pun dah masuk tiga entry mengenai isu ni. First Entry, Awas: CRISS Untuk Peminjam PTPTN, Second entry, Terkini: PTPTN Tidak Teruskan CCRIS and hari ni, Bila PTPTN Tangguh Bukan Batal CCRIS. Tak ke kelam kabut namanya tu, apabila tiga entry yang berlainan dalam masa tiga hari berturut-turut.

Yang funnynya, even Menteri pun dah ada dua statement yang berlainan. KJ announce batal, But DS Idris Jusoh Kata, bukan Batal tapi Tangguh. So camne tu...Tapi yang pasti bila tangguh ni probability nak ON tu mungkin ada. Tengok aje apa jadi pada AES. Kan dulu HOLD ON kejap, after that dah ON balik. And today Ketua Polis Negara kata, pihak Polis akan mengambil tindakan tegas dengan membatalkan lesen memandu 1.7 juta pengguna jalan raya di seluruh negara yang enggan melunaskan saman. So possibility nak ON CRISS pun mungkin ada kan pada masa depan.

Mungkin juga ada yang bertanya, kenapalah Blog Santai begitu berminat dengan isu ni. Adakah Blog Santai salah seorang yang ingkar nak buat bayaran. Sebenarnya isu ni begitu dekat dengan kita. Yalah walaupun kita bukan peminjam PTPTN, tetapi kita adalah pemegang TIGA bantuan pendidikan dari kerajaan. Dua Pinjaman dan Satu Biasiswa. Alhamdulillah, biasiswa tak perlu bayar tapi dua lagi pinjaman, MARA dan JPA kena bayar. Kalau ikutkan dua-dua jumlah ni mau Ratusan Ribu Ringgit kita kena bayar balek. Alhamdulillah, bila result ok, tak perlulah bayar semua. Tapi masih RM yang tinggi untuk setiap bulan. Cuma apa yang kita buat ialah kita pastikan kita bayar setiap bulan walau adakala TAK mengikut Schedule Payment. Yang penting bayar kan. So guys out there, tengok balik you all punya expenditure every months. I am sure mesti ada extra, walau tak banyak. So yang ada extra tu bolehlah  bayar pinjaman, tak kiralah PTPTN ke, MARA ke, JPA ke or Yayasan.

1. Rahsia Menarik Proton  
6. Tawaran Menarik, Kena Cuba 

22 comments:

  1. yang pasti sekarang memang kena bayar la gamaknya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin jugak anna...one fine day...

      Delete
  2. mmg patut juga kna tindakan... dah pinjam wajib bayar lah.. xperlu nk minta... x berkat apa yg dipelajari... lainlah biasiswa... Alhamdulillah... sy usaha langsai bayar lepas 1 tahun setgh kerja... biar hutang bank dr hutang PTPTN... huhu

    ReplyDelete
  3. mmg xde pilihan..before nk g oversea hah kne tahan dlu.sbb ptptn xbyr..xpe2,byr jela kn..sikit2 pon xpee..bile settle kn sng

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu TB..nak tak nak kena bayar walau sikit-sikit..

      Delete
  4. Agknya saja nk remind kt peminjm ni hah..sergah bgi tkot sket..sye ni pun lom bes study g ni..taun depn da grad suda..pastu kn byo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup reverse psychology kot..nway rasanya dia orang serius cuma hold on coz ramai yang tak agreed..cik tim

      Delete
  5. nak tak nak..mesti bayar, hutang tu.. :)

    ReplyDelete
  6. rasanya kerjaan nak dpt balik duitnya ... tu sbb semua nak push ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup Vee, masa collect balik duit ni..last time kan dah bagi banyak...

      Delete
  7. aiza bayar tak ikut jadual pun.. masa kerja dulu bayar tiap2 bulan.. sekarang dah tak kerja tak bayar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah at least dah bayar, cuma bila tak kerja tu susah sikitlah..tak pa nanti dapat kerja baru boleh sambung semula k..

      Delete
  8. Semakin panas dan kecoh semakin terserlah ketidak profesionalnya menteri dan kabinet ni.

    ReplyDelete
  9. apa2p[un hutang kena bayarlah kan !

    ReplyDelete
  10. Yelah bila isu tu ada kena mengena dengan kita haruslah kita lebih perihatinkan Raudzah...hehe Eloklah tu bayar sikit sikit pun Ok kesianlah kat generasi yang akan datang ni...dia pun nak pinjam gak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exactly OKje..warga perihatin..he..he

      Delete
  11. Pi mai2 tang tu juga.. apa pun hutang mmg pun kena bayar. Itu tanggungjawab peminjam.. prlahan2 bayar, nnti habis juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju Khir..tak boleh, bayar sikit-sikitkan..sure habis punya..

      Delete

Designed By