Breaking News

Saturday, August 24, 2013

Glob Pertama Di Dunia

Just seven names mark the Western Hemisphere
Glob pertama dunia yang diukir di atas telur unta

Glob Pertama Di Dunia

Tahukah semua bahawa Glob yang pertama dan tertua didunia diukir di atas sebiji telur burung unta. Glob bertulisan Latin itu mengandungi garisan halus sempadan negara yang sebelum ini pernah dinyatakan oleh pengembara terkenal dunia, Christopher Columbus. Ianya dipercayai dibuat di Florence, Itali.

 The globe (pictured) is about the size of a grapefruit
Bersaiz grapefruit

Hanya tujuh nama tercatat sebagai Hemisfera Barat. Amerika Utara ditunjukkan sebagai sebuah kepulauan manakala Amerika Selatan diwakili oleh 3 negara: Mundus NovusTerra de Brazil dan Terra Sanctae Crucis, yang diterjemahkan sebagai 'Tanah Suci Salib'.

p/s: Classic glob ni coz ukiran dia details and very berseni... 

8 comments:

  1. Sungguh halus ciptaan pembuat ni.. klu sekarang bnyk mesin2 moden yg dah boleh buat mcm tu. Tp masih x boleh tanding guna telur tu & bertahan sebegitu lama. Nice sharing.

    ReplyDelete
  2. Terima kasih info yang diberikan. Baru tahu.

    ReplyDelete
  3. Tak pernah tau sehingga awak inform ni Raudzah...

    ReplyDelete
  4. telur unta...
    pandai dorang buat glob guna telur unta..

    ReplyDelete

Designed By