Breaking News

Saturday, September 7, 2013

Hampir 30% Rakyat Malaysia Gemuk

 http://dietaman.com/wp-content/uploads/2012/05/gemuk-nyer5.jpg
Obes!!!!


Hampir 30% Rakyat Malaysia Gemuk

Rakyat malaysia kini di selubungi masalah berat badan berlebihan yang semakin serius.  Menurut statistik 29.4 peratus (8.5 juta) daripada jumlah rakyat adalah gemuk manakala 15.1 peratus (4.4 juta) adalah obes. Senario itu menjadikan satu daripada tiga orang dewasa di negara ini adalah obes atau berlebihan berat badan dan jumlah ini dijangka akan terus meningkat dari setahun ke setahun jika tiada usaha yang dilakukan untuk mengurangkannya.

Selain daripada jenis makanan berlemak yang diambil setiap hari, cara kehidupan ramai rakyat yang obes dengan dunia teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) juga menjadi antara penyebab utama. Ramai rakyat Malaysia kini kurang melakukan aktiviti fizikal kerana sudah ketagih dengan permainan dan penggunaan media sosial sejak pagi hingga malam.

 http://4.bp.blogspot.com/-k6hv9xHl-Ho/UL6ur1dP7SI/AAAAAAAAASg/qX-JMy7goos/s320/sk_01_big.jpg
Generasi IT Yang Malas?

10 comments:

  1. in brunei also kak :D speaking of doing exercise, dah lama fae tak g jogging huhu.

    ReplyDelete
  2. saya ni x tau dah masuk katagori mana..

    ReplyDelete
  3. Mmg logik & betul tu.. nk window shopping pun skrng boleh klik2 je dpn pc & gadjet2 lain smbil mengunyah.. hahaa..

    ReplyDelete
  4. termasuk sy kot...mmg penduduk malaysia banyak yg obesiti..

    ReplyDelete
  5. aiza pun dah termasuk dalam golongan tu..

    ReplyDelete
  6. Termasuklah OKje tu huhu sedih! asyik berselere je nak makan!

    ReplyDelete
  7. Tak gemuk..tapi semakin boroi la pulak...huhu

    ReplyDelete

Designed By