Breaking News

Friday, September 20, 2013

Rakyat Malaysia Paling Sosial Di Dunia?

Media Social

Rakyat Malaysia Paling Sosial Di Dunia?

Before kita proceed, nak clarify dulu ya, "Social" yang dimaksudkan disini adalah "Media" Social.  So in a way it says that Rakyat Malaysia adalah golongan paling aktif bersosial di Laman Media. Samada di Facebook, Twitter ataupun Instagram. 

Berikut adalah Statistik Social Media bagi Malaysia pada tahun 2012, yang telah diambil daripada pelbagai syarikat yang telah melakukan penyelidikan pada tahun 2012. Di antara syarikat-syarikat tersebut adalah eMarketer, We Are Social, Nielsen dan comScore.

Statistik Social Media bagi Malaysia pada tahun 2012:

1. Malaysia mempunyai 34 juta pelanggan telephone mudah alih dan 17.5 Juta pengguna internet
2. 87.9% rakyat Malaysia mempunyai Facebook.
3. Sehingga Julai 2013, terdapat 13.3 juta pengguna Facebook di Malaysia. Mereka yang berusia antara 18 dan 24 adalah pengguna paling tinggi, yang menyumbang 34.5 peratus diikuti oleh mereka yang berumur 25-34 tahun (29.5 peratus) dan 13-17 tahun (16.3 peratus).
4. 80% daripada pengguna Internet aliran atau memuat turun video Malaysia setiap bulan 
5. 51% daripada rakyat Malaysia mempunyai Profil YouTube aktif
6. Pengguna Internet Malaysia menghabiskan masa hampir 20 jam dalam talian setiap minggu
7. Pengguna internet Malaysia menghabiskan 10.6 jam menonton "Broadcast TV"
setiap minggu
8. 32.1% masa digunakan untuk "Social Networking" diikuti dengan 11.5% untuk hiburan
9. Daripada 11.5 juta yang mengakses internet dari rumah atau pejabat, 92.4% melawat laman Google
10. Pada tahun 2012 terdapat 17.5 Juta Pengguna Internet di Malaysia dan jumlah ini dijangka akan meningkat kepada 21 juta pada tahun 2016.

Berikut adalah conclusion survey:
Jika anda mahu BFF yang baru di Malaysia, ia tidak akan menjadi masalah langsung - penduduk tempatan sememangnya bersedia untuk menjadi rakan baru anda, peminat atau pengikut.

19 comments:

  1. ada kebenarannya.. contoh paling mudah, jika sebut saja akaun facebook pasti kebanyakan orang memilikinya.. kanak-kanak di bawah usia 12 tahun sanggup menipu tahun lahir semata-mata untuk melayakkan mereka mendaftar akaun facebook..

    ReplyDelete
    Replies
    1. So true Aiza, almost 90% ada Facebook..dah jadi macam satu keperluan kan..budak-budak kecilpun semua ada...

      Delete
  2. wah orang malaysia memang terar it kot dear....

    klik nuffnang 3 kali

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin..he..he and tqvm cik akak..luv ya..

      Delete
  3. Bersosial cara ni masih ok lagi klu di kawal.. asalkan x bersosial cara barat sudahlah :)

    ReplyDelete
  4. memang dahsyat org malaysia ni..hehehe..

    ReplyDelete
  5. tgk statistic ni..kalau tak de internet.. mcm la kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan QJ..kalau tak ada internet mesti ramai yang mati akal..kena bersosial kat luar pulak..

      Delete
  6. termasuklah kita juga yg dah jadi ulat blog ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan Vee...bersosial dengan bloggers-bloggers di Malaysia..

      Delete
  7. Orang Malaysia peramah n terlebih ramah...tu yang macam2 ada dekat media social :)

    ReplyDelete
  8. Itu menunjukkan tahap capaian internet di Msia cukup tinggi...

    ReplyDelete
  9. rakyat malaysia mmg suka bersosial..cuma kena pandai bahagikan masa...klu x pandai..jawabnya byk bazirkan masa sahaja..

    ReplyDelete
  10. Nampaknya okje pun ada gak menyumbangkan 0.01 percent dlm memetiahkan media sodial ni hehe

    ReplyDelete
  11. budak yang dalam perut pon dah ada fb..tuku nak tekan button key pad je..dalam perut tekan perut mak dia..

    ReplyDelete

Designed By