Breaking News

Tuesday, September 17, 2013

Ritual Ngeri: Yanomamo Ash Eating

Upacara Menikmati Debu Mayat

Ritual Ngeri: Makan Debu Mayat

"Yanomamo Ash Eating" adalah satu bentuk ritual ngeri yang masih dipraktiskan dikhalangan suku kaum Indian yang mendiami sebahagian daripada Venezuela dan Brazil. Mengikut kepercayaan mereka, ahli keluarga dilarang untuk menyimpan mana-mana anggota bahagian badan seseorang yang telah mati. Apabila seseorang meninggal dunia, badan dibakar dan tulang dihancurkan ditambah kepada abu. Abu akan diberikan kepada keluarga untuk dimakan.

Yanomamo Ash Eating
Sebelum Upacara Di Mulakan

Ritual ini dianggap sebagai cara untuk jiwa si mati memasuki tubuh keturunan mereka yang masih hidup, justeru memberikan kekuatan rohani dan fizikal untuk memerangi kejahatan di sekeliling mereka.
 

14 comments:

  1. erkkkk..yekkkk..sesat teruk sgt ni..ritual yg pelik..alhamdulillah la kita ni dilahirkn dlam keadaan islam..nnti btlah review psal cannibal pula =) nk juga thu asal usul kaum ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok nanti kita buatkan series of ritual activities ya pha is. Collection dah ada cuma nak draft aje..

      Delete
  2. ngeri betul.. ni macam nak membunuh diri pula..

    ReplyDelete
  3. Ada lagi manusia macam ni...semoga adalah yg datang memberi tunjuk ajar dan mendapat hidayah.

    ReplyDelete
  4. Kesiannya mereka ...kolot.... dah kepercayaan diaorangkan...moga diberikan hidayah

    ReplyDelete
  5. Makan abu mayat & dianggap suci.. mcm2 fahaman ada kt dunia ni...

    ReplyDelete

Designed By