Breaking News

Friday, September 13, 2013

Tips Of The Day: Rahsia Yogurt

   http://img.xcitefun.net/users/2010/08/209641,xcitefun-nestle-bliss-yogurt-drink-7-flavor.jpg
Rahsia Yogurt

Rahsia Kebaikan Yogurt

Normally bila kita sebut bacteria ramai yang menganggap ianya sesuatu yang tidak baik kan. Tapi you all tau tak sebenarnya badan kita memerlukan "Bacteria" yang sihat untuk kesihatan saluran pencernaan. Hmm..Bacteria yang sihat. Ada ke? Mungkin ramai yang dah tahu mengenai keperluan "Bacteria" ni kan. And mungkin juga ramai yang masih belum tahu. So pada yang belum tau, kita nak share some good tips mengenai "Bacteria" baik ni.

"Bacteria" baik ni sebenarnya boleh didapati dari Yogurt. That's why ramai yang mengamalkan makan atau minum minuman yogurt untuk mengekalkan kesihatan badan. Ianya mengandungi banyak Rahsia yang tersembunyi.

http://s3-media1.ak.yelpcdn.com/bphoto/37zdMbIae11MmCREP5vZvQ/l.jpg
Kebaikan Yogurt

Antara Rahsia Yogurt Yang Tersembunyi Adalah:

Yogurt dapat membantu memberi keseimbangan dalam kitaran usus manusia atau bertindak secara langsung pada penghadaman dan sistem imunisasi (ketahanan) badan. Asas yogurt adalah susu dan amalan makan atau minum yogurt akan membekalkan protein dan khasiat yang diperlukan tubuh, seperti kalsium, vitamin D, vitamin B2, vitamin B12, potasium dan magnesium.

Yogurt berkuasa untuk meningkatkan protein dan kalsium untuk tumbesaran tulang manusia. Ia juga membantu mencegah osteoporosis. Pemakanan yang mencukupi membantu mencegah dan merawat penyakit ini, dengan membekalkan kalsium dan vitamin D, yang amat penting untuk kesihatan tulang.

Untuk mereka yang sedang menjaga pemakanan harian dan berusaha menurunkan berat badan, yogurt adalah pilihan tepat. Yogurt dapat membantu kita merasakan nikmat kekenyangan.

 http://homemademasks.net/wp-content/uploads/Egg-White-Face-Mask-with-Yogurt-for-Combination-Skin.jpg
Yogurt Untuk Kulit Yang Cantik

Yogurt juga boleh digunakan sebagai Mask untuk rawatan muka. Yogurt mengandungi asid laktik, yang merupakan komponen utama dalam beberapa jenis produk penjagaan kulit. Penggunaan yang sistematik boleh membersihkan kulit muka serta mengurangkan kedutan halus.

Yogurt ni sesuai untuk semua peringkat usia. Kita memang jadikan yogurt ni salah satu daripada menu utama setiap hari coz rasa dia memang best.

17 comments:

  1. yogurt sangat bagus utk pada yg berdiet ;)
    thanks for sharing

    ReplyDelete
  2. kak..yugort yg untuk muka 2 yg sma dlm bottle 2 ke?yg boleh buat mkn 2 ke?almaklum la iman ni mende alah gini cetek sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gunakan pure yogurt iman. Yang dalam bottle tu untuk minum ...

      Delete
  3. betol tu Raudzah .. sebaik nya amal kan setiap hari yogurt ni.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup Lieya..kita memang suka especially manggo..

      Delete
  4. fae x suka froyo.. tekak fae x dapt accept :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Really..so gunakan as masklah,...tak perlu minum k..

      Delete
  5. aiza pun jarang ambil yougurt ni.. banyak khasiatnya.. lepas ni kena amalkan selalu la kan..

    ReplyDelete
  6. banyak pula khasiat yogurt ni kan..blm pernah pula guna yogurt sbg mask..bole try lah nanti

    ReplyDelete
  7. Mmg suka yogurt... Faiqah lagi lah suka...

    ReplyDelete
  8. Wah bagus ni.. sy mmg salah seorang penggemar yogurt. Mmg suka makan yogurt :)

    ReplyDelete

Designed By