Breaking News

Tuesday, October 8, 2013

5 Fakta Menarik Mengenai Kucing

Kucing

5 Fakta Menarik Mengenai Kucing


Ramai yang suka kucing kan samada sebagai haiwan peliharaan atau sekadar suka tengok. Kita suka dua-dua. Pada penggemar-penggemar kucing, sebenarnya banyak sifat-sifat istimewa kucing yang sangat menarik yang mungkin you all tak tau. Antaranya:

1. Jika kucing datang menghampiri you all dan menggoyangkan ekornya, ini menandakan dia sayang you all. So jangan marah dia.

2. Jika kucing tu "thrashing" ekor dia, ini bermaksud mood dia kurang baik. So better jauhkan diri ya.

3. Lebih banyak you all bercakap dengan kucing, semakin banyak ia akan bercakap dengan you all. Kucing sebenarnya sangat memahami bahasa tubuh yang kita gunakan.

4. Apabila kucing gembira, mereka akan menutup mata. Bukan tidur ya, coz ini berlaku dalam keadaan sedar.

 Kucing Jadi Posmen?

4. Di Belgium pada tahun 1879, 37 kucing telah digunakan untuk menghantar surat ke kampung-kampung. Walau bagaimanapun mereka terpaksa memberhentikan khidmat kucing-kucing ni, kerana mendapati kucing tidak cukup berdisiplin untuk memastikan surat-surat tersebut sampai ke tuannya. he..he..Kesian kucing tu..Kita pun tak boleh bayangkan kalau kucing masih dugunakan hingga sekarang!!!

So pada sapa-sapa yang memang pelihara kucing, you all rasa fakta ni boleh diterima ke? Kita rasa ada betulnya..Hmmm  

11 comments:

  1. Bila pejam mata tu means nak.bermanja2 la tu. Cuba pegang kt bwh dagu dia. Dia akan buat grrrrrrrrr.... tanda galak nak menggoda. Haha.

    ReplyDelete
  2. boleh terima ^_^ kucing ni haiwan yg bijak dan memahami perasaan manusia. kiter anggap kucing mcm adik2 kiter sniri gak

    ReplyDelete
  3. no. 1 dan no.4 tu selalu kucing aiza buat dulu.. sedihnya sebab dah tak dapat bela kucing sekarang ni.. :(

    ReplyDelete
  4. Suka yg no 1 & 3 tu.. kucing jadi kawan baik atau ahli keluarga.. best :)

    ReplyDelete
  5. bab tutup mata tu xpnh rsa lg..kecuali dia diam n ttp mta..tu nmanya nk tido kn ha3..kalau kucing jd tukang post surat..alamaknya kena ambil dgn orang la kucing tu =)

    ReplyDelete
  6. eeee... masalahnyer KA takut kucing ler.. acaner !

    ReplyDelete
  7. betul2 setuju..kekadang kucing TB die pejam mata tgk macma tdo padahal x tdo sbb ekor nye tgh mengerdik hehehe..die mengade2 nk manjee..heheh mcm owg jugak kn

    ReplyDelete
  8. kucing jadi posmen? tau ke ke alamat rumah? hihihihi

    ReplyDelete
  9. Tak bela kucinglah Raudzah...so kurang tau....tp kucing ni mmg manjakan..

    ReplyDelete
  10. kesiannya kucing jd posmen..hehe...

    ReplyDelete

Designed By