Breaking News

Thursday, October 3, 2013

Arah Kiblat Bakal Berubah Kerana Ribut Geomagnetik?

Arah Kiblat Bakal Berubah?

Arah Kiblat Bakal Berubah


Arah Kiblat Bakal Berubah. Itulah kenyataan terbaru yang dikeluarkan oleh sekumpulan saintis yang berpangkalan di Kanada. Menurut mereka perubahan itu akan berlaku susulan daripada ribut geomagnetik yang melanda bumi. Ribut Geomagnetik telah melanda bumi semalam dan akan berakhir pada  29 Oktober nanti. 

 Ribut Geomagnetik

Ribut Geomagnetik Punca Perubahan


Fenomena ribut geomagnetik itu berlaku akibat daripada peningkatan suhu matahari daripada kadar normal iaitu 15 juta darjah celcius. Peningkatan ini akan menyebabkan sebahagian besar gas matahari terbebas dan berlegar di ruang angkasa sehingga boleh memasuki lapisan atmosfera bumi.

Kita tidak tahu sejauhmana kesan Ribut Geomagtenik ini kepada Bumi. Walaubagaimanapun sekiranya ia benar-benar memberi kesan kepada pergerakan Bumi serta arah kiblat kita, ada baiknya kita terus peka kepada sebarang perubahan dan melakukan perkara yang sepatutnya apabila ianya berlaku.

19 comments:

  1. kena ambil tahu sekarang nie psal nie.macam2 dah berlaku pada dunia sekarang nie..wallahualam..

    ReplyDelete
  2. wah..sampai macam tu sekali ye sis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu yang kita baca sis...kesan dia quite significant..

      Delete
  3. owh..
    ada efect rupanyer yer..
    x tahu plak sebelum nie.
    tahnx for sharing

    ReplyDelete
  4. Dunia akhir zaman, mcm2 boleh terjadi kan.. Thanks sharing ye Raudzah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Khir and you are most welcome..

      Delete
  5. malaysia pun kena juga ker.. beli kompas ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. According to report might be the whole world suri..kita tengok ajelah macammana..

      Delete
  6. Setuju dgn Khir...dunia akhir zaman, banyak perkara2 pelik akan berlaku

    ReplyDelete
  7. Kun fayakun... Utk kita berfikir...

    ReplyDelete

Designed By