Breaking News

Thursday, October 31, 2013

Cara Dapatkan Alexa Ranking Dibawah 100,000 Dalam Masa Dua Bulan

 
Alexa Ranking Dibawah 100,000 Dalam Masa Dua Bulan

Alexa Ranking Dibawah 100,000 Dalam Masa Dua Bulan 


Hebatkan kalau kita punya Blog Alexa Ranking berada di bawah 100,000 dalam masa dua bulan. Tapi yang pasti itu bukan Blog Santai lah. Yang kita nak share adalah pengalaman Blog Bloggertipstricks. Blog ni adalah salah satu Blog Favorite kita. Kita dah banyak belajar dari Blog ni. Artikel dia simple and senang nak follow.

So coming back to cerita yang kita nak share hari ni, mungkin ada yang dah tau, and mungkin ada yang masih belum tau. So pada yang dah tau, you all boleh tambah mana-mana yang kurang ya and pada yang belum tau you all boleh jadikan Tips ni tapi sebagai panduan ya.

Cara Nak Dapatkan Alexa Ranking Bawah 100,000


Setiap blogger pasti ingin mendapatkan Alexa Ranking di bawah 100,000 kan. Mengapa ia begitu penting? Sebenarnya macam yang kita kongsi earlier, Alexa Ranking menunjukkan reputasi sesebuah Blog. Blog yang berkedudukan dibawah 100,000 adalah lebih baik dari segi reputasi berbanding Blog yang berada di atas 100,000. Makin kecil number nya makin bagus reputasinya.

Tips untuk Meningkatkan Alexa Ranking


Berdasarkan pengalaman Blog Bloggertricks, ada tiga cara utama yang kita boleh lakukan untuk Meningkatkan Alexa Ranking Blog kita. 

1. Menggunakan Alexa Widget & Toolbar
2. Menerbitkan entry yang berkualiti tinggi.
3. Mendapatkan Backlinks yang berkualiti.

Untuk hari ini, kita cuma akan berkongsi cara untuk menggunakan Menggunakan Alexa Widget & Toolbar sahaja. Dua lagi cara akan di kongsi pada entry yang akan datang.

Menggunakan Alexa Widget & Toolbar


1. Apabila kita setup blog, perkara pertama yang perlu kita lakukan ialah mendaftar akaun di Alexa di SINI ya.

2. Setelah mendaftar, you all kena Claim Blog you all.
3. Masukkan salah satu Widget Alexa ke dalam blog you all seperti yang bawah ni.
  
Klik  SINI Untuk Dapatkan Widget Alexa

4.  Install Alexa Toolbar kat Blog you all.


Masih lagi di Alexa Website, you all just clik "Install Alexa Tool" yang berwarna hijau tu. Just follow dia orang punya instruction untuk install Alexa Tool di Google Chrome dan Juga di Mozilla Firefox .

5. That's it untuk cara yang pertama. Senangkan. Setelah s
elesai bolehlah sediakan entry yang berkualiti. Apakah yang dimaksudkan entry berkualiti akan di kongsi kemudian ya.


6.
Pada masa yang sama dapatkan backlinks yang berkualiti. Caranya juga akan dikongsi kemudian ya.

So Selamat Mencuba Semua.

42 comments:

  1. fae just save page ne for future reference hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Well Done Fae...Nanti cuba ya..

      Delete
    2. Penting ke Alexa ranking ni?

      Delete
    3. Bergantung kepada apa tujuan kita Berblog Hip Mom...Kalau suka-suka aje and tak da semangat untuk perbaiki kepentingan Blog kita, then Ranking tu tak penting..

      Delete
  2. Hohoho blog saya baru lagi. Boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh adik ensem. Tapi Alexa ranking tu mungkin takes time sikit untuk Blog baru..yang penting register first k..

      Delete
  3. sangat beranfaat perkongsian ini.. tak sabar nak tahu maksud backlinks berkualiti dalam entri yang akan datang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Aiza..Excited kita nak sambung dengan dua lagi cara..tunggu ya!!!

      Delete
  4. blog kita sedang sedu sahaja alahai apa nak kata admin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blog Suri dah Ok ..PR 3 lagi..cuma sekarang ni Google ni tengah experience many things. So the Ranking tak stabil. Ad amasa naik ada masa turun. I am sure Suri knows better than I am..Suri kan Otai..

      Delete
  5. cik akak semak je..tak pernah register bagai..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik akak register la, banyak advantage dia..

      Delete
  6. teruja bila saya baca artikel ini, saya akan ikut arahan itu, lagi satu admin, sekiranya saya nak buat backlink dengan blog saudara boleh... di http://aiskosong.com boleh tak kalau boleh cakap yea, saya nak letak link saudara diblog saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Wana...boleh aje. Tahnks ya coz sudi nak masukkan Blog santai dalam list...

      Delete
    2. kalau boleh kita buat pertukaran link lah yea boleh...

      Delete
    3. Ok aje..nanti kita masukkan wana dalam my Blog Santai Bloglist..

      Delete
    4. salam, okie hasil persetujuan kita untuk membuat pertukaran link, blog saya Sensasi Selebriti iaitu http://aiskosong.com telah memasukkan link blog santai saudari di blog saya, boleh lihat di blog saya yea... ada sebarang pertanyaan boleh diajukan pada saya yea.. harap dengan pertukaran link nie, kedua dua website dapat mempermantapkan visitor ke blog masing masing :)

      Delete
  7. kathy mmg tak dapat la mcm tu sis..hehehe..

    ReplyDelete
  8. tgh usha ni ... bookmark dulu . buat weekend ...

    ReplyDelete
  9. tak mustahil kalau ada usaha..dan saya dah buat dalam masa 3bulan blog saya berada bawah ranking 500 di Malaysia..hu3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak berada dibawah 500k agak senang BL..tapi bagi kita nak kekal di bawah 100k agak susah rasanya..kecuali dengan teknik-teknik tertentu..nway tahniah to you ya...

      Delete
  10. nice sharing =) sy pn nk belajar juga ni..tnggu next entry

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Fais..Ok kita sama-sama belajar ya..

      Delete
  11. Teringin jugak..... tapi tengok entri macam entri tak berkualiti je Raudzah hehe...

    ReplyDelete
  12. tak pernah amik tau pasal alexa ni. Sbb entahlah, mungkin blog saya ni sekadar di pinggiran je kot. xde pe yg boleh dibanggakan.

    ReplyDelete
  13. T kasih diatas perkongsian.. semoga Raudzah terus sukses.. :)

    ReplyDelete
  14. Ranking alexa dinilai berdasarkan kepada pengguna alexa toolbar. Jadi, walaupun blog kita mendapat kunjungan yang banyak tetapi pengguna alexa toolbar tidak ramai, secara tidak adil, blog yang kurang pelawat tetapi pengunjungnya menggunakan alexa toolbar, secara automatik ranking blog tersebut akan lebih baik berbanding blog yang kurang pengguna alexa toolbar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ouh macam tuh.. dapat ilmu baru lagi.huhu :)

      Delete
  15. setakat ne belum berniat lg nak letak Alexa ni kat blog,maklumlah blog cuma pecisan dan kurang pengunjung ..huhu, btw, nice sharing Rauzhah.. ^^

    ReplyDelete
  16. Assalammualaikum...raudzah,

    bagus entry nie.. cuma tertunggu apa tu backlink berkualiti.. dan mselim3 nak tahu cara nak naikkan pr blog.. (dah tahu cuma nak tahu apa pandangan raudzah pula k..) takper ilmu kita kongsi2 k..

    mselim3

    pls: niche blog agama tak berapa sesuai cerita pasal tutorial seo.. lari daripada niche blog kan! Blog agama pun masih menerapkan gak ciri2 seo...

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum..

    thanks atas perkongsiannya ya..& done follow u..

    http://puterisihatjelita.blogspot.com

    ReplyDelete
  18. terima kasih...best sangat perkongsian ini

    ReplyDelete
  19. Weeew kereeen-Keren mastah,,,,kunjungi web kami ya mastah2 www.laporpolisi.com.Salam perkongsian

    ReplyDelete

Designed By