Breaking News

Saturday, October 12, 2013

Kisah "Ming", Haiwan Tertua Di Dunia

 
 Ming Yang Berusia 407 tahun

Fakta Menarik Mengenai "Ming"


Ming adalah sejenis kerang yang telah dikenalpasti sebagai haiwan tertua didunia. Ming yang ditemui ditemui di luar pantai Iceland, pada tahun 2007, berusia 407 Tahun. Malangnya ia telah mati ketika ditemui. Tapi yang menariknya, you all mesti nak tau macammana dia orang kira umur kerang ni kan.

Sebenarnya mengikut kajian, kulit kerang hanya membesar pada musim panas. Setiap tahun ia akan berkembang setebal 0.1mm. So apabila dia orang kira, terdapat 407 lapisan pada kulit kerang tersebut. Bermakna ia telah hidup selama 407 tahun. Dan kerang ini merupakan spesis haiwan yang paling tua selepas kura-kura Galapagos (176 tahun) dan paus bowhead (130 tahun). Hebatkan..Panjang betul usia kerang ni...

1. Rahsia Wanita 

19 comments:

  1. Panjang betul usianya & org yg mengira & mentafsir umurnya pun mmg bijak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup Khir,..memang panjang sangat kan..nama dia ming sempena dinasty Ming..

      Delete
  2. Gambar tak boleh nak ditengok Raudzah. Ming ni bukan lokan ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. I think so..tapi dia orang panggil kerang saiz besar ..he..he

      Delete
  3. subhanallah ! tak pernah terfikir lak kerang spesis tu leh panjang usia ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exactly Vee..kita pun macam tak percaya jekan...bayangkan hampir 500 tahun..hmmm.

      Delete
  4. mcm mana kerang tu boleh survive sampai 407 tahun sedangkan kerang memang selalu di tangkap dan di makan oleg mnusia . unbelievable ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Iceland dia orang tak tangkap kerang ni Lieya..he..he

      Delete
  5. subhanallah. Hebat ciptaan Allah. Tu yg kita jumpa... rasanya ada byk lagi kot yg lagi tua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Seri...Entah-entah ada yang hidup seribu tahun kan.

      Delete
  6. Hebat ciptaan Allah., tnda2 kekuasaan dan kebijaksanaanNya..

    ReplyDelete
  7. fuhh..panjang betul usia Ming nih..

    ReplyDelete
  8. Fuh.. mmg panjang sungguh usia umur kerang ni, kalau masih hidup dan boleh bercerita, tentu sangat banyak perkara yang telah kerang ni saksikan dan boleh kita ketahui.... MasyaAllah

    ReplyDelete

Designed By