Breaking News

Sunday, October 27, 2013

Haiwan Pelik Yang Ada Kat Dunia Ni..

The Star-Nosed-Mole

Haiwan Pelik: The Star-Nosed-Mole


"The Star-Nosed-Mole" adalah salah seekor dari binatang yang mempunyai rupa bentuk yang pelik yang wujud kat dunia ni. Berbeza dengan haiwan lain, ia dikurniakan dengan ekor yang tebal, yang berfungsi sebagai rizab simpanan lemak untuk pembiakan pada musim bunga. Haiwan yang agak ngeri ini, berukuran 15 hingga 20 cm (5.9 kepada 7.9 pada) panjang, berat kira-kira 55 g (2 oz) serta mempunyai 44 gigi. 

 http://ichef.bbci.co.uk/naturelibrary/images/ic/credit/640x395/s/st/star-nosed_mole/star-nosed_mole_1.jpg
 The Star-Nosed-Mole

Ciri yang paling unik ada pada "The Star-Nosed-Mole" adalah kehadiran 22 sesungut, berwarna merah jambu dihujung muncungnya, yang bertindak sebagai deria rasa untuk mengenal pasti makanan seperti cacing, serangga dan krustasia melaui sentuhan. Sering dijumpai di Amerika Utara, ia tinggal di kawasan tanah rendah yang basah dan makan invertebrata kecil, serangga akuatik, cacing dan moluska.

17 comments:

  1. Eii.. lain macam je binatang tu.. gelil pulak tengok hahaa.. :D

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Ciptaan Allah pelbagai bentukkan sis..

      Delete
  3. Replies
    1. Pelik memang pelik aiza..part comel tu tak pasti [ulak ..he...he

      Delete
  4. ngeri tengok binatang macam tu..

    p/s: Entri terhangat saya bertajuk- 3 Tabiat Hebat Blogger

    ReplyDelete
  5. Gelilah...klau nampak mesti saye lari lintang pukang

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita pun tak boleh imagine jumpa binatang ni..

      Delete
  6. pelik dan seram, tapi pasti ada hikmah Allah cipta haiwan ni kn...

    ReplyDelete
  7. pernah tengok dalam national geographic, pergerakan laju, geli sikt tengok sesungutnya....

    ReplyDelete
  8. erkkk...rasa geli la nengok kepala die yg ade sesungut merah tu..

    ReplyDelete

Designed By